ΦΡΑΓΜΑ ΧΑΒΡΙΑ: ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ… ΞΕΔΙΨΑΣΕΙ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Θα είναι το πρώτο φράγμα που θα λειτουργήσει μέσω ΣΔΙΤ και αναμένεται να λύσει κατά μεγάλο ποσοστό ζητήματα άρδευσης και ύδρευσης στο νομό

Με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 85 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκεια κατασκευής τριών ετών, το Φράγμα του Χαβρία θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα που έγιναν ποτέ στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα και με τα όσα έχει δηλώσει ο βουλευτής ΝΔ Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς, το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Το επόμενο διάστημα θα περάσει στη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Ζητούμενο εξαρχής ήταν οι προσφορές να υποβληθούν εντός του β’ τριμήνου του 2022, αλλά καθώς προηγήθηκαν και άλλες καθυστερήσεις, δεν αποκλείεται και τώρα να τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα. Πάντως τα πολιτικά πρόσωπα που «κυνηγούν» την πρόοδο του έργου διαψεύδουν οποιαδήποτε καθυστέρηση λόγω πολέμου και κρίσης.

Ειδικότερα τώρα η όλη παρέμβαση αφορά την Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του προτεινόμενου έργου και περιλαμβάνει την υλοποίηση των εξής υποδομών:

  • Του Φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων και τα έργα μεταφοράς από το Φράγμα Χαβρία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
  • Των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ).
  • Εξωτερικών δικτύων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής της Χαλκιδικής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.

Οι τρεις κοινοπραξίες που πέρασαν στην επόμενη φάση εκδηλώνοντας αρχικό ενδιαφέρον, είναι οι α) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, β) INTRAKAT – SUEZ ΕAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ, γ) ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ. Το επόμενο διάστημα οι ίδιοι τρεις όμιλοι θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές.

Καλύπτει το 33% των αναγκών της Χαλκιδικής

Το εν λόγω έργο θα καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες του 33% των συνολικών αναγκών της Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα αφορά την ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμυλίας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Μάμα και Ν. Ποτίδαιας του Δήμου Νέας Προποντίδας και την Τοπική Κοινότητα Πυργαδικίων του Δήμου Αριστοτέλη. Έτσι λύνεται το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και παράλληλα εξασφαλίζεται η άρδευση 24.000 στρεμμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγκών άρδευσης αποτελεί ο κάμπος της Ορμύλιας όπου για την ανάπτυξη των αρδευτικών δικτύων είναι δεσμευμένη πίστωση 3 εκατ. ευρώ. Σε επίσκεψή του στην περιοχή για το ίδιο θέμα, ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνης Κοτσώνης, τόνισε: «Θα ακούσουμε τα αιτήματα του δήμου, ώστε το Φράγμα του Χαβρία να δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα, στο ποσοστό που αναλογεί το κομμάτι της άρδευσης, με δεδομένο ότι το Φράγμα προορίζεται για την ύδρευση».

[ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/, της Σουζάνας Καζάκα, 5/5/2022]