ΡΕΚΟΡ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ

Τα ηλεκτρονικά βιβλία και ο εκσυγχρονισμός γενικά της φορολογικής διοίκησης έχει αυξήσει τον ρυθμό επιστροφών ΦΠΑ.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους διεκπεραιώθηκαν εντός 90 ημερών 20.983 αιτήματα επιχειρήσεων και επαγγελματιών όταν στο σύνολο του περυσινού έτους το πλήθος των διεκπεραιωμένων αιτημάτων ήταν 45.188

Μάλιστα η φορολογική διοίκηση τους έχει ήδη πιστώσει το ποσό των 673,73 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ποσοστό αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ που ικανοποιήθηκε εντός 90 ημερών έφθασε στο 93,94%. 

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και βοηθά τις επιχειρήσεις καθώς οι επιστροφές ΦΠΑ είναι συνήθως μεγάλα ποσά κυρίως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και αποτελούν σημαντικό τμήμα της ρευστότητας τους. 

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση στόχος είναι να μηδενισθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις άνω των 90 ημερών και όλες οι επιστροφές θα γίνονται ταχύτερα και αυτοματοποιημένα.

Το νέο σχέδιο της εφορίας προβλέπει επιστροφές ΦΠΑ χωρίς την παρέμβαση των εφοριακών. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις  θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται   στον τραπεζικό λογαριασμό. 

Παράλληλα με τις αυτοματοποιημένες επιστροφές έρχεται και η χρυσή Λίστα επιχειρήσεων στις οποίους η εφορία θα πιστώνει αμέσως τις επιστροφές φόρου και ΦΠΑ Στη “χρυσή λίστα” θα ενταχθούν με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα  και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. 

Συγκεκριμένα στη λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που

α) Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. 

γ) Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Αυξημένες και οι πληρωμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις και οι υπόχρεοι σε ΦΠΑ παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης τον Μάρτιο του 2022.

Συγκεκριμένα το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών από τις επιχειρήσεις ανήλθε στο 92,48% ποσοστό που ενδεχομένως και να αποτελεί ρεκόρ εισπραξιμότητας ΦΠΑ. Από τα 654 εκατ. ευρώ ευρώ ΦΠΑ που υπήρχε υποχρέωση καταβολής, πληρώθηκε από τους υπόχρεους εμπρόθεσμα ποσό ύψους 604 εκατ. ευρώ. 

Στο μεταξύ απλήρωτους φόρου ύψους 3,32 δισ. ευρώ άφησαν στο πρώτο τρίμηνο οι φορολογούμενοι έναντι  2,16 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

  • Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 3,32 δισ. ευρώ. 
  • Μόνο τον Μάρτιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 729 εκατ. ευρώ, έναντι 626 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 (αύξηση 26%)
  • Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 112,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 25,19 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 87,65 δισ. ευρώ.
  • Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 4.014.028 Μάλιστα, σε 1.351.463 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Προκόπη Χατζηνικολάου, 19/5/2022]