ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: ΆΜΕΣΑ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 1,57 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ξεκινάει η λειτουργία του Μητρώου Αξιολογητών των υποψηφίων προς δανειοδότηση επενδύσεων.

Ποσό 1,57 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης εκταμιεύεται άμεσα για την υλοποίηση επενδύσεων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Αξιολογητών των υποψηφίων προς δανειοδότηση επενδύσεων.

Ηδη έχει ανακοινωθεί η πρώτη εγκεκριμένη επένδυση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, από τη μεταλλευτική βιομηχανία Ελληνικοί Λευκόλιθοι, ενώ και άλλοι υποψήφιοι επενδυτές, που σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν αρχίσει να υποβάλουν τα σχέδιά τους. Μέχρι τώρα ακολουθήθηκε διαδικασία αξιολόγησης βάσει μεταβατικής διάταξης, που παύει να ισχύει από τη στιγμή κατά την οποία τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το Μητρώο Αξιολογητών.

Το 1,57 δισ. ευρώ, που εκταμιεύεται άμεσα, είναι αποτέλεσμα των επιχειρησιακών συμφωνιών που έχει υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών με τις εγχώριες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Optima, Παγκρήτια και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων) και τις διεθνείς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Σημειώνεται ότι από την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης που εισέπραξε η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, το 1,86 δισ. ευρώ αφορά δάνεια. Η επόμενη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να εισπραχθεί τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο και δεν περιλαμβάνει δάνεια.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης καλύπτουν έως το 50% του συνολικού επιλέξιμου επενδυτικού κόστους, με σταθερό επιτόκιο στη φάση αυτή ύψους 0,35%. Γι’ αυτό και οι τράπεζες, όπως και το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζουν σε έντονο ενδιαφέρον. Η ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων καλύπτει τουλάχιστον το 20%, ενώ το δάνειο συγχρηματοδότησης από τη συνεργαζόμενη τράπεζα τουλάχιστον το 30% του συνολικού επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τους αξιολογητές, για την ένταξή τους στο μητρώο πρέπει να διαθέτουν ομάδα με έμπειρα στελέχη. Σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιβαλλοντολόγοι που εξετάζουν και διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των σχεδίων με την αρχή μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης (Do No Significant Harm principle – DNSH), καθώς επίσης νομικοί σύμβουλοι, οι οποίοι διασφαλίζουν τη συμβατότητα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κάθε ομάδα έργου απαρτίζεται τουλάχιστον από 20 μέλη. Η δομή της ομάδας είναι η εξής:

  1. Υπεύθυνος έργου: ορκωτός ελεγκτής – λογιστής, ο οποίος έχει τη συνολική ευθύνη των εργασιών του αξιολογητή, τη διοίκηση, την πρόοδο και τον συντονισμό όλων των μελών της ομάδας έργου. Είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της ποιότητας του έργου, καθώς και για την τήρηση όλων των προδιαγραφών πληρότητας που θέτει η αρμόδια ειδική υπηρεσία συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
  2. Αναπληρωτής υπεύθυνος έργου: ορκωτός ελεγκτής – λογιστής, ο οποίος υποβοηθάει και αναπληρώνει τον υπεύθυνο έργου στα καθήκοντά του.
  3. Στελέχη αξιολόγησης: ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές (κατ’ ελάχιστον τέσσερα άτομα).
  4. Στελέχη αξιολόγησης επιχειρηματικών σχεδίων (κατ’ ελάχιστον πέντε άτομα).
  5. Στελέχη αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων – μελετών (κατ’ ελάχιστον πέντε άτομα).
  6. Νομικοί σύμβουλοι, εξειδικευμένοι σε θέματα κρατικών ενισχύσεων (κατ’ ελάχιστον δύο άτομα).
  7. Στελέχη αξιολόγησης σχεδίων ψηφιακού μετασχηματισμού (κατ’ ελάχιστον ένα άτομο).
  8. Γραμματειακή υποστήριξη (κατ’ ελάχιστον ένα άτομο).

[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, της Ειρήνης Χρυσολωρά, 13/4/2022]