ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Την 1η Μαίου θα ενεργοποιηθεί ο νέος κατώτατος μισθός και οι περισσότεροι από 650.000 δικαιούχοι θα δουν «καθαρή» αύξηση στον μισθό τους της τάξεως των 43 ευρώ (42,7 ευρώ για την ακρίβεια μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών). Μετά το Πάσχα, θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες θα αντιληφθούν ότι θα πληρώσουν λιγότερα και σε περισσότερες δόσεις. Από την 1η Ιουνίου, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν μια ακόμη αναπροσαρμογή προς τα πάνω.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να δουν αύξηση και στον ονομαστικό τους μισθό καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συλλογικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων. Μέσα στον Μάιο θα έχουμε την ανακοίνωση του νέου πλαισίου επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να περιοριστεί ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των νοικοκυριών για τη φετινή χρονιά. Επίσης, θα ανακοινωθεί παράταση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης και ενδεχομένως μια κίνηση «έκπληξη» για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα (σ.σ αντί για μείωση ΦΠΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης κάρτας τροφίμων στους πιο φτωχούς που αντιμετωπίζουν και σοβαρότερα προβλήματα λόγω του κύματος ανατιμήσεων).

Προς το τέλος Ιουνίου θα ανακοινωθεί η παράταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση ώστε να μην υπάρξει αύξηση στις τιμές και εξαιτίας των φορολογικών συντελεστών. Και τον Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ ή λίγο πριν, θα ανακοινωθεί η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και για το 2023 και η αύξηση των συντάξεων σε ποσοστό τουλάχιστον 4-5% για πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Είναι -σε γενικές γραμμές- το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών είτε πρόκειται για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είτε για δημοσίους υπαλλήλους είτε για συνταξιούχους. Ένα σχέδιο το οποίο θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες αλλά η κοστολόγηση του έχει ήδη γίνει καθώς η υλοποίησή του δεν πρέπει να απομακρύνει το έλλειμμα της φετινής χρονιάς από το 2% του ΑΕΠ ενώ πρέπει να επαναφέρει τη χώρα σε έστω και μικρά πρωτογενή πλεονάσματα από το νέο έτος.

Στην κυβέρνηση αποκρούουν την κριτική ότι πρόκειται για προεκλογικές προετοιμασίες ώστε να έχουν όλοι λάβει «μέρισμα» σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο. Αναφέρουν ότι πρόκειται για ενέργειες που έχουν προαναγγελθεί και υλοποιούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος. Το μόνο μέτρο εκτός… προγράμματος είναι ο μηχανισμός επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και αυτός υπαγορεύεται από τις ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.

Ποιος είναι ο στόχος όλων αυτών των μέτρων; Παρά την αίσθηση απώλειας εισοδήματος εξαιτίας του πολύ υψηλού πληθωρισμού, η χρονιά να κλείσει για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών με αύξηση ή τουλάχιστον μικρή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Νίκου Ζαργάνη, 21/4/2022]