ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ Η ΕΚΤ

Οι συσκέψεις των μελών της ΕΚΤ για τις σημερινές αποφάσεις και ανακοινώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι αναλύσεις, οι προβλέψεις και οι διαφορετικές απόψεις πραγματοποιούνται υπό τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είναι εξωγενείς, ενώ η μεγάλη αύξηση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων κάνουν σχεδόν τη μισή δουλειά της ΕΚΤ ως προς τα επιτόκια.

Η άλλη μισή αναμένεται με τη διαβεβαίωση των αγορών ότι ο πληθωρισμός δεν θα αφεθεί στην τύχη του και ότι θα παρέμβει εγκαίρως. Ακόμα κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει εργαλεία που θα παρεμβαίνουν επιλεκτικά στον περιορισμό των spread, σε περίπτωση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Αύξηση αποδόσεων

Από τις ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου, όταν ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, οι αποδόσεις στις ευρωπαϊκές αγοράς ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά μία έως 1,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Μόνο στα κρατικά ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ, η αύξηση κινείται στη μία ποσοστιαία μονάδα. Μάλιστα, η μισή διαδρομή της αύξησης από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε από την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν η ΕΚΤ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Νέες προβλέψεις

Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες που έλαβαν μέρος στο ερωτηματολόγιο για τις προβλέψεις τους σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια θα δημοσιευθούν αύριο. Όμως, οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο, λαμβάνοντας υπόψη περισσότερα δεδομένα και νέες τεχνικές μέτρησης και προβλέψεων.

Αγορές ομολόγων

Οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται να επιβεβαιώσουν την απόφαση ότι οι αγορές ομολόγων θα έχουν τελειώσει μέχρι το γ’ τρίμηνο του έτους, φέρνοντας πιο κοντά το επόμενο βήμα που είναι η αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, αυτό δεν θεωρείται ότι είναι το πρώτο μέσο που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ.

Προετοιμασία για Ιούνιο

Στόχος είναι να προετοιμάσει τις αγορές για τα νέα εργαλεία που εξετάζει και να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Ιούνιο. Πέρα από την πληρέστερη εικόνα που θα έχει για τις πληθωριστικές τάσεις και την εξέλιξη του πολέμου, θα έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις για τη συνεργασία νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Πίσω από αυτή τη συνεργασία, η οποία τονίστηκε και τον Μάρτιο, πέρα από τη στήριξη των οικονομιών, κρύβεται και ένα ακόμα εργαλείο παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, το οποίο, όμως, ελέγχεται από τον ESM, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το νέο εργαλείο

Πρόκειται για το λεγόμενο OMT (Outright Monetary Transactions), το οποίο είχε επινοηθεί από την εποχή Ντράγκι και του “ο,τιδήποτε χρειαστεί” και αφορά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης (μνημόνιο) ή επαυξημένης εποπτείας (όπως η Ελλάδα τώρα μέχρι το καλοκαίρι).

Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να τροποποιηθεί κατάλληλα, αλλά αυτό προϋποθέτει την συγκατάθεση του Eurogroup και κυρίως της Γερμανίας, η οποία μπορεί να απειλήσει με βέτο.

Οι συζητήσεις

Στόχος της ΕΚΤ είναι να πάρει τον έλεγχο του μηχανισμού αυτού ή να δημιουργήσει ένα δικό της αντίστοιχο, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων χωρών που θα επηρεαστούν αρνητικά από κινήσεις αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Για παράδειγμα, η απόσυρση του προγράμματος αγορά ομολόγων που είχε δημιουργηθεί για την πανδημία, ίσως δημιουργήσει αύξηση των spread και δημοσιονομικά ζητήματα σε ορισμένες χώρες, κυρίως του νότου.

Το εργαλείο αυτό θα επιτρέπει, για παράδειγμα, την επιλεκτική αγορά ομολόγων μιας χώρας ή να αντικαθιστά τις λήξεις ομολόγων ενός κράτους με αγορές από άλλο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Λεωνίδα Στεργίου, 14/4/2022]