ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια βασική αρχιτεκτονική, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, τονίζοντας πως έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για τη φιλοξενία μιας Συνόδου Κορυφής Πούτιν – Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες της χώρας του και μπορεί να τους φιλοξενήσει για μια Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ.

Εχει «ήδη ενημερώσει» τους δύο ηγέτες

«Ο πρόεδρός μας έχει ήδη ενημερώσει και τους δύο ηγέτες ότι η προετοιμασία μας έχει ολοκληρωθεί και ότι μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε» είπε ο κ. Τσελίκ έπειτα από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ της οποίας προέδρευσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Με την εμφάνιση ενός σχεδίου (λύσης), θα ολοκληρώσουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του πολέμου με μία συνάντηση που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη ή στην Αγκυρα. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένας έγκυρος διαμεσολαβητής εκτιμάται από όλους» πρόσθεσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Για τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας του, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι «σχεδόν όλοι είναι περίεργοι για τις διαπραγματευτικές επιδόσεις της Τουρκίας και θέλουν να συνομιλήσουν με τον πρόεδρό μας για να λάβουν πληροφορίες ή για να μας δηλώσουν την υποστήριξή τους».

Δεν έχει νόημα «χωρίς την Τουρκία»

Υποστήριξε ακόμη ότι «έχει φανεί πως χωρίς την Τουρκία, δεν μπορεί ποτέ να δημιουργηθεί μια βασική αρχιτεκτονική. Δεν έχει νόημα η ΕΕ να διεξάγει Σύνοδο Κορυφής των ηγετών για την Ουκρανία χωρίς την Τουρκία».

Οπως είπε, «στη σύνοδο κορυφής των ηγετών πρέπει οπωσδήποτε να είναι κι ο πρόεδρός μας».

(Φωτογραφία αρχείου, από Presidential Press Service via AP)

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, από politis.com.cy, 6/4/2022]