ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στην μέγγενη του πληθωρισμού έχουν μπει οι μεγάλες επενδύσεις στην χώρα μας, με μεγάλη αύξηση του κόστους και παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης τους.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr η εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχει φέρει πάγωμα των επενδύσεων που είχαν δρομολογηθεί σε σημαντικούς τομείς του real estate ενώ έχει θέσει στο “μικροσκόπιο” επενδυτικές συμφωνίες που είχαν κλειστεί χωρίς να έχουν ακόμη υπογραφεί.

Όπως ανέφερε, την Δευτέρα κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου ξενοδοχείου On Residence στη Θεσσαλονίκη ο ιδρυτής και Πρόεδρος της Grivalia Hospitality, Γιώργος Χρυσικός, η μεγάλη αύξηση του οικοδομικού κόστους έχει εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό των έργων, ενώ παράλληλα έχει παρατείνει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα τα Αστέρια Γλυφάδας όπου αρχικώς όπως έγινε γνωστό, θα ολοκληρωνόταν εντός του 2022, ωστόσο έχει πάρει μετάθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Η εξέλιξη αυτή για τα περισσότερα project της χώρας, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς του real estate είναι αναμενόμενη, καθώς οι περισσότερες επενδύσεις βρίσκονται σε στάση αναμονής, τόσο λόγω της εκτόξευσης των οικοδομικών υλικών όσο και της έλλειψης υλικών που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά. 

“Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Σε ποιο σημείο θα σταθεροποιηθούν οι τιμές, προκειμένου να υπάρξει προγραμματισμός της κάθε εταιρείας real estate ή του κάθε φορέα υλοποίησης για το πλάνο και την στρατηγική που θα ακολουθήσει. Σήμερα με την κατάσταση να παραμένει ρευστή και την τιμές να υπόκεινται σε πλήρη αποσταθεροποίηση, δεν μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Εκτροχιάζονται οι προϋπολογισμοί

Σε εκτροχιασμό έχουν οδηγηθεί οι προϋπολογισμοί των περισσότερων επενδύσεων, καθώς τα οικοδομικά υλικά έχουν σημειώσει αύξηση έως και 140% αυξάνοντας κατά 40% το κόστος κατασκευής. 

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος της επένδυσης της Grivalia Hospitality στη Θεσσαλονίκη από τα 16 εκατ ευρώ, τελικώς ανήλθε στα 20 εκατ ευρώ, ενώ το οικοδομικό κόστος έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό της επένδυσης στα Αστέρια Γλυφάδας από τα 115 εκατ ευρώ (αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν 60 εκατ ευρώ) στα 145 εκατ ευρώ. 

Υπό τέτοιες συνθήκες τα περισσότερα έργα σταματήσουν ή δεν ξεκινούν εργασίες μέχρι έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση αν και κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση, να διαβλέψει πότε θα γίνει αυτό. 

Αδυνατούν να δώσουν προσφορές 

Όχι μόνο στα δημόσια έργα, αλλά και στα ιδιωτικά οι εργολήπτες δεν μπορούν να δώσουν προσφορές με τέτοιες τιμές που υπάρχουν στην αγορά, αφού δεν μπορούν να προϋπολογίσουν τα κόστη τους. Ενδεικτική η περίπτωση κατασκευής μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Μύκονο, προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκαν πρόσφατα μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι να δώσουν προσφορά. 

Εμπλεκόμενοι στην διαδικασία του διαγωνισμού τόνιζαν στο capital: “τι προσφορά μπορεί να δώσει κάποιος για αυτή την επένδυση, με αυτές τις τιμές;”. 

Την παραπάνω κατάσταση παραδέχτηκε προ ημερών και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος ο οποίος ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εργολάβοι και κατασκευαστικές δεν δίνουν καν προσφορές σε όσους τους τις ζητούν επικαλούμενοι αδυναμία να προϋπολογίσουν τα κόστη τους εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων σε υλικά, όπως ο μπετοσίδηρος, τα κουφώματα αλουμινίου, ο χαλκός και άλλα. 

…και ο φόβος της αύξησης του κόστους χρήματος

Σε ερώτηση του capital προς τον επικεφαλής της Grivalia Hospitality, Γ. Χρυσικό για το αν το πρόβλημα των επενδύσεων σήμερα είναι η αύξηση του οικοδομικού κόστους, η επικείμενη άνοδο του κόστους χρήματος και η μείωση των αποδόσεων των επενδύσεων, απάντησε “ναι και στα τρία”.

Αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους χρήματος, τόνισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν τα επιτόκια, συμπαρασύροντας προς τα πάνω κάθε μορφή δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς real estate, ήδη η άνοδος του πληθωρισμού έχει αυξήσει κατά 30% το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επιδράσει δυσμενώς στο τομέα των ακινήτων ο οποίος εσχάτως μετά από μία δεκαετία κρίσης, είχε αρχίσει να ανακάμπτει.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελένης Μπότα, 13/4/2022]