ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ

Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο, είναι το ενδεχόμενο να γλιτώσει η Ελλάδα την δημοσιονομική επιβάρυνση που θα έχει ο προϋπολογισμός από ένα νέο και απαραίτητο πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά των αυξημένων τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Η ευκαιρία για κοινή ευρωπαϊκή δράση θα υπάρξει στην Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 30 και τις 31 Μαΐου. Η προσδοκία για κάποια λύση είναι βάσιμη, καθώς, όπως φαίνεται, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αναμένεται να έχει τελειώσει, ενώ έως τότε θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις του, στην πορεία των οικονομιών της Ευρώπης. Η επίπτωση αυτή θα έχει αποτυπωθεί στις προβλέψεις της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Οικονομία στις αρχές Μαΐου, οι οποίες θα δείχνουν επιβράδυνση κατά τουλάχιστον 1% και -πολύ- υψηλό πληθωρισμό.

Μαζί με την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας μεσοπρόθεσμα ζητούμενο σε αυτήν την φάση είναι και το “προστατευτικό δίχτυ” για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλης της Ευρώπης κατά της ακρίβειας. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ Μάριο Ντράγκι, έχει προειδοποιήσει από τον Μάρτιο, ότι η υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ θα απαιτήσει πόρους 3 τρις ευρώ και καμμία οικονομία δεν έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει την κρίση από μόνη της. Μαζί με την Ιταλία η Ελλάδα η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ, βρίσκονται πλέον στο δίλημμα να στηρίξουν τις οικονομίες τους επιδεινώνοντας τα ήδη ψηλά ελλείμματα και το χρέος τους ή να ρισκάρουν την ύφεση στις οικονομίες τους

Ο ρόλος των γαλλικών εκλογών

Ο καταλύτης όμως των εξελίξεων θα είναι η προεδρεύουσα Γαλλία και οι εκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν αναδείξει την δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Ως γνωστό, η Γαλλία μέσω του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, έχει κάνει προτάσεις για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από το τέλος του 2021.

Οι προτάσεις αυτές βρήκαν την αντίσταση των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, στις αρχές Μαρτίου, κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, η Γαλλία κατέβασε την πρόταση για την δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου για την Ενέργεια και την Άμυνα, το οποίο θα χρηματοδοτούνταν από ένα νέο ευρωομόλογο. Και σε αυτήν την περίπτωση η πρόταση συνάντησε αντιστάσεις από την Γερμανία και την Ολλανδία.

Στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής του Μαΐου, όλοι περιμένουν την Γαλλία να επανέλθει, ζητώντας ξανά κοινή ευρωπαϊκή λύση τόσο στην θέμα του ελέγχου των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων, όσο και στο δίχτυ προστασίας που θα πρέπει να δημιουργηθεί για επιχειρήσεις.

Από την άλλη μεριά, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο από την έναρξη του πολέμου και για την Γερμανία. Λόγω της αβεβαιότητας, οι αποδόσεις και στα γερμανικά ομόλογα έχουν θετικό πρόσημο για παραπάνω από έναν μήνα, ενώ και ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται. Επιπλέον δεν μπορεί πια η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αφήνει στην Γαλλία την πρωτοβουλία μιας κοινής ευρωπαϊκής δράσης.

Η ελληνική πρόταση

Η Ελλάδα θα προσέλθει στην Σύνοδο με προτάσεις που έχουν βρει συμπαράσταση από πολλές χώρες της ΕΕ που υπερβαίνουν σε αριθμό τις χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου. Η πρόταση αυτή ξετυλίγεται σε τέσσερις παρεμβάσεις :

  • Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
  • Την αποσύνδεση των τιμών των ορυκτών καυσίμων από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το αν παράγεται από φθηνότερες πηγές ενέργειας.
  • Την εξασφάλιση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε κοινούς χώρους αποθήκευσης και κοινή προμήθεια καυσίμων
  • Την δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας όπως έγινε κατά την διάρκεια της πανδημίας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 14/4/2022]