ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ: ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΑ 50 MW ΣΕ ΠΛΩΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πιο κοντά στην υλοποίηση έρχονται τα σχέδια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών για τα οποία έχει ήδη καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για τη λειτουργία 50 MW στη Βόρειο Ελλάδα.

Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες για πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά, μικρού μεγέθους, επιβεβαιώνει την επιλογή της εταιρείας να αιτηθεί αδειών μικρών έργων ως 10 ΜW έκαστο, με αποτέλεσμα να καλύπτεται από το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο.

Πρόκειται για τις πρώτες αιτήσεις για πλωτά φωτοβολταϊκά που κατατέθηκαν στην Ελλάδα και αφορούν 5 έργα που θα εγκατασταθούν σε λίμνες ορυχείων και αρδευτικές λίμνες στην περιοχή της Μακεδονίας.

Η ΔΕΗΑΝ σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα που όμως είναι έργα μεγάλης κλίμακας και απαιτούν ειδική τεχνογνωσία και εκτεταμένες επενδύσεις. Διεθνώς, τέτοιες επενδύσεις γίνονται από συνεργατικά σχήματα και ως εκ τούτου η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με δυνητικούς συνεταίρους σε παγκόσμια κλίμακα.

Στρατηγικές συμφωνίες ανάπτυξης φ/β από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα που πραγματοποιεί η ΔΕΗΑΝ για την ανάπτυξή της σε Βουλγαρία και Ρουμανία με έργα ΑΠΕ, αναφέρουν πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι η  ΔΕΗ, μετά τη συμφωνία συνεργασίας με τη γερμανική RWE, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες επένδυσης με τρεις εταιρείες του ελληνικού ομίλου Cantreva για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2GW περίπου στην Ελλάδα, ενώ είναι κοντά και σε νέες συνεργασίες με στόχο την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της.

Η CANTREVA ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ διαθέτει  γραφεία σε Γερμανία, Αγγλία και Ρωσία ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και την παρουσία της στην Ελλάδα.

Θεωρείται πως κατέχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά πάρκα, αιολικούς σταθμούς και υδροηλεκτρικά σε πολλές χώρες.

Οι τέσσερις βεβαιώσεις που εξασφάλισε από τη ΡΑΕ αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 625 MW:

  • -Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος παραγωγής 220 MW στη θέση Νέα Νικόπολη, Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • -Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος παραγωγής 175 MW, στη θέση Μαγούλα-Σταθμός-Κοκκινοράχη, Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • -Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 115 MW, στη θέση Μέσσαιο, Δήμος Κιλκίς, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • -Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 115 MW, στη θέση Αρχοντοχώρι, Δήμος Ξηρόμερου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

(Κωνσταντίνος Μαύρος, Πρόεδρος ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ)

 

[ΠΗΓΗ: https://www.mononews.gr/, της Μαρίνας Πρωτονοταρίου, 27/4/2022]