ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Το επίσημο αίτημα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Β. Ζελένσκι. 

Αυτό αναφέρει tweet του επίσημου λογαριασμού του Ουκρανικού κοινοβουλίου, όπου υπογραμμίζεται πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. 

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό πως Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει άμεσα μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ με ειδική διαδικασία fasttrack, καθώς η χώρα αμύνεται απέναντι στην εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

“Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, κυρίως, να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το αξίζουμε”, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Πράγματι εν καιρώ θα ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί”, είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ρεπόρτερ του Euronews ερωτηθείσα την Κυριακή σχετικά με την εισδοχή του Κιέβου στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σαρλ Μισέλ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναφέρει σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM ότι θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

“Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, οπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί”, επισήμανε ο Μισέλ, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη μια “πολύ ισχυρή” συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί.

“Ναι” από Κ. Μητσοτάκη 

Τη στήριξή του για άμεση ένταξη της Πυκρανίας στην ΕΕ είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Σε ανάρτησή του στο twitter ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: Πλήρη αλληλεγγύη στον Πρόεδρο Ζελένσκι και στον λαό της Ουκρανίας. Καλωσορίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική, είναι μία χώρα από εμάς. 

Η ΕΕ σχεδιάζει να δώσει στους Ουκρανούς δικαίωμα παραμονής για έως 3 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παράσχει στους Ουκρανούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην ΕΕ και η Ένωση χρειάζεται να προετοιμαστεί για εκατομμύρια ακόμη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, χώρεςμέλη της ΕΕ, έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

“Είναι καθήκον μας να δεχθούμε αυτούς που εγκαταλείπουν τον πόλεμο”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, λέγοντας ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ επιφόρτισαν χθες την Κομισιόν με την προετοιμασία προτάσεων προκειμένου να παρασχεθεί προστασία σε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν και πάλι την Πέμπτη για να συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 28/2/2022]