ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ Η ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Μετά την πρόοδο που σημείωσαν οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ρωσίας -Ουκρανίας επί τουρκικού εδάφους, άλλη μια εξέλιξη, αυτή τη φορά από το μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, φούντωσε την αισιοδοξία για τον τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, ο στρατός θα περιορίσει «δραματικά» τις επιχειρήσεις του στο Κίεβο, ώστε να ενισχύσει το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που εμπεδώθηκε στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αποκάλυψε ότι πράγματι, η Ρωσία ξεκίνησε ήδη να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων και των τακτικών ταγμάτων BTG.

Πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή πλεύσης του Ρώσου Προέδρου ή κατά την άποψη κάποιων αναλυτών η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να ανασυνταχθεί;

Κατά την άποψη αξιωματούχων των ΗΠΑ μάλιστα, η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας, αλλάζοντας ενδεχομένως την τακτική της όταν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.

Προφανώς, για τους ίδιους λόγους η ουκρανική πλευρά διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, μην αποκλείοντας η Ρωσία να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες προσχηματικά και η κατάπαυση του πυρός να είναι προσωρινή.

Σημειωτέον ότι ακόμα και αν αποδειχθεί ουσιαστική η προσέγγιση των δύο πλευρών, οι πολίτες της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου. Εν ολίγοις, η όποια τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Οι αγορές είναι αισιόδοξες αλλά διατηρούν και τις οπισθοφυλακές

Η «σοφία» των αγορών αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, καθώς στην ουσία «βλέπουν» το καλό σενάριο –εξ’ου και η άνοδος των δύο τελευταίων ημερών- αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τις αβεβαιότητες και διατηρούν τις οπισθοφυλακές τους στο ακέραιο.

Αβεβαιότητα 1η : H πρόοδος των συνομιλιών μπορεί να είναι «κόλπο»;

Η πρώτη αβεβαιότητα αφορά ακριβώς τους φόβους η πρόοδος των ειρηνευτικών συνομιλιών να είναι απλά ένα «κόλπο» προκειμένου ο ρωσικός στρατός να ανασυνταχθεί και να οργανωθεί περισσότερο, καθώς μάχη με τους Ουκρανούς κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση απεδείχθη. Αν τελικά αυτό ισχύει τότε δυστυχώς συνεχίζει να υφίσταται το πρώτο από τα τέσσερα σενάρια που είχαμε παρουσιάσει, αυτό της παρατεταμένης σύγκρουσης.

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες επηρεάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη σύγκρουση, μέχρι στιγμής έχουν αντιδράσει ανοδικά, αλλά δεν έχουν αποκαταστήσει την τεχνική τους εικόνα.

Όπως γράφαμε και πριν λίγες ημέρες, « Η λήξη του πολέμου θα καταφέρει άραγε να οδηγήσει τον Dax πάνω από τις 15400 μονάδες που είναι και το ζητούμενο; Aυτό είναι και το μεγάλο «στοίχημα» στην αγορά των παραγώγων».

Παρά την άνοδο αυτής της εβδομάδας λοιπόν, ο γερμανικός δείκτης που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης παραμένει κάτω από το όριο αυτό, στις 14.820 μονάδες.

Αβεβαιότητα 2η: Η λήξη του πολέμου θα σημάνει και τη λήξη των κυρώσεων;

Ας υποθέσουμε ότι οι προθέσεις των Ρώσων είναι ειλικρινείς και έχουμε λίαν συντόμως την υπογραφή της ειρήνης. Οι κυρώσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας θα πάψουν άμεσα να υφίστανται;

Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά η ΕΕ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει μακροχρόνιες στρατηγικές θέσεις στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, ήτοι αποφάσισε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις στις αμυντικές δαπάνες και να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία.

Μάλιστα κατά πολλούς αναλυτές αρκετές από τις κυρώσεις είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ όσο ο Πούτιν βρίσκεται στο Κρεμλίνο.

Σε κάθε περίπτωση ο επαναπροσδιορισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων που ήδη έχει ξεκινήσει και που είναι μια εγγενώς πληθωριστική διαδικασία δεν πρόκειται να αναστραφεί σύντομα, καθώς οι δεσμοί εμπιστοσύνης της Δύσης προς τη Ρωσία έχουν σπάσει και θα χρειαστούν δεκαετίες να αποκατασταθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πετρέλαιο ενώ διόρθωσε από τα πρόσφατα υψηλά του, παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι και το φυσικό αέριο στο ολλανδικό χρηματιστήριο διατηρεί επίσης τιμές πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αβεβαιότητα 3η :Παραμένει στο τραπέζι το «Όχι στο ρούβλι = όχι στο αέριο»

Αύριο το υπουργικό συμβούλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η Gapzprom θα καταθέσουν στον Ρώσο Πρόεδρο τις προτάσεις τους προκειμένου να μετατραπούν τα τρέχοντα συμβόλαια των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις «μη φιλικές χώρες» σε ρούβλι.

Η επιμονή του Ρώσου Προέδρου στον εκβιασμό αυτό συντελείται παρά την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη και παρά την απόρριψη της απαίτησης αυτής από την G7. Αν μη τι άλλο λοιπόν προκαλεί προβληματισμούς, αλλά εξηγεί ταυτόχρονα για άλλη μια φορά τη συμπεριφορά του πετρελαίου και λοιπών εμπορευμάτων τα οποία ναι μεν διορθώνουν, αλλά διατηρούν καίρια επίπεδα.

Στις τρεις παραπάνω αβεβαιότητες οι επενδυτές θα πρέπει να προσθέσουν ότι είμαστε ήδη σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων, οι πληθωριστικές πιέσεις θα χρειαστούν χρόνο και δράση για να εξομαλυνθούν και οι πληγές της οικονομίας θα γίνουν ορατές στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών κυρίως από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

Τουτέστιν, η ανάληψη επενδυτικού ρίσκου απαιτεί φειδώ και μέθοδο. Η διαλογή μετοχών θα πρέπει να γίνεται κυρίως από εκείνους τους κλάδους που είναι «καβάλα» στο κύμα των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται αυτή την εποχή και αφορούν:

  • -την στροφή προς μια καθαρή και μηδενική ρύπων κυκλική οικονομία συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας,
  • -την επαναφορά του πετρελαίου σαν στρατηγική εφεδρεία στο ενεργειακό μίγμα,
  • -την κυβερνοασφάλεια που θα εξασφαλίσει την προστασία της καινοτομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων στον νέο κόσμο της αποπαγκοσμιοποίησης
  • -Τις δαπάνες για τον κλάδο της άμυνας, ως απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που άλλαξε τις πολιτικές της Δύσης για πάντα.
  • -Τα εμπορεύματα και την διαχείριση των φυσικών πόρων ως στρατηγικό πλεονέκτημα σε έναν κόσμο που τα εθνικά σύνορα αποκτούν μια νέα σημασία.

(Φωτό: Shutterstock)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Μαίρης  Βενέτη, 30/3/2022]