ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Πιο σφοδρό από ότι αρχικά υπολογιζόταν, αποδεικνύεται το πληθωριστικό «τσουνάμι» που πλήττει κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες να είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνα.

Τα τελευταία ανησυχητικά στοιχεία έρχονται από το μέτωπο της βιομηχανίας, με τις τιμές των εισαγωγών να καταγράφουν σημαντικότατες αυξήσεις και να στρώνουν το χαλί για νέες ανατιμήσεις στα βιομηχανικά προϊόντα προσεχώς. Οι τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία αποτελούν άλλωστε έναν από τους πρόδρομους δείκτες που αποκαλύπτουν το… εγγύς μέλλον, αφού μετά από λίγο καιρό οι αυξήσεις περνούν στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν μπορούν να αποφύγουν τα πληθωριστικά βάρη.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιανουάριο – μόλις τον πρώτο μήνα του 2022 – οι τιμές των εισαγωγών στη βιομηχανία κατέγραψαν ισχυρή άνοδο κατά 31,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, έναντι μείωσης 4,8% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2021 με το 2020.

Σκοπός, άλλωστε, του δείκτη των τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία είναι η μέτρηση των μηνιαίων μεταβολών των τιμών των προϊόντων των τομέων ορυχείων και μεταλλείων, μεταποίησης και ενέργειας που εισάγονται από το εξωτερικό και μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους, σε μονάδες – επιχειρήσεις του εσωτερικού, ανεξάρτητα του κλάδου δραστηριοποίησης των μονάδων αυτών.

Οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, έναντι αύξησης 2,9% που είχε σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2021 με το 2020, ενώ ο μέσος γενικός δείκτης του 12μηνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκε κατά 23,4% σε σχέση με τον μέσο γενικό δείκτη του 12μηνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021.

Η αύξηση των τιμών εισαγωγών κατά 31,8% τον Ιανουάριο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου της περασμένης χρονιάς, αποδίδεται στην αύξηση των τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 47,3% και στην αύξηση από χώρες της Ευρωζώνης κατά 6,9%.

Η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 31,8% αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις σε επιμέρους κλάδους της βιομηχανίας, όπως: κατά 84,5% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά 66,5% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατά 31,4% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, κατά 13,5% στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατά 9,4% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων, κατά 8% στη χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων, κατά 6,4% στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατά 5% στη βιομηχανία τροφίμων, κατά 2,4% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και κατά 2,4% στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες και κατά 2,2% στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

Η ενεργειακή κρίση «καίει» τη βιομηχανία

Την ίδια ώρα η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση απειλεί ολοένα και περισσότερο τα φουγάρα της ελληνικής βιομηχανίας, τα οποία δίνουν τη δική τους μάχη για να μην σβήσουν.

Μόλις χθες – κι ενώ είχαν περάσει μόλις τρεις ημέρες από τη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης και Ενέργειας, κ. κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Σκρέκα, με εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας – ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καταθέτοντας όχι μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά τέσσερις δέσμες προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι οποίες εκτείνονται από το επίπεδο λήψης αποφάσεων σε όρους ΕΕ μέχρι την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τη λήψη μέτρων θεσμικού χαρακτήρα (άμεσων και μακροπρόθεσμων).

«Οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν από τώρα. Το οικονομικό κόστος θα είναι υψηλό και οι προοπτικές για την Ευρώπη θα διαγράφονται συνολικά σαφώς δυσμενέστερες από ότι φαίνονταν πριν την εισβολή», δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, προειδοποιώντας πως είναι σχεδόν βέβαιη η αναβολή επενδύσεων και η αναστολή εξαγωγών. «Η αύξηση των τιμών διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της», τόνισε.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής μετείχε το σύνολο των θεσμικών φορέων της ελληνικής βιομηχανίας, προκειμένου να συζητηθεί πώς θα αντιμετωπιστεί η σφοδρή ενεργειακή κρίση, αλλά και πώς θα επιταχυνθεί η μετάβαση σε καλύτερες συνθήκες στην αγορά ενέργειας.

Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν η εξαγγελία, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, για επικείμενο «γιγαντιαίο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της διείσδυσης του Net Metering (αυτοπαραγωγή ενέργειας) σε παραγωγικές μονάδες», ανοίγοντας τον δρόμο για την ενεργειακή αυτονομία πολλών επιχειρήσεων.

[ΠΗΓΗ: https://www.insider.gr/, της Μαρίνας Φούντα, 15/3/2022]