Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: “ΆΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ”

Την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων εντός του Μαρτίου, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους, προαναγγέλλει με συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον διευθυντή του Capital.gr Σπύρο Δημητρέλη. “Το Πάσχα θα είναι κανονικό”, σημειώνει ο υπουργός Υγείας και περιγράφει τις τρεις παρεμβάσεις που θα χαρακτηρίζουν το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας: απογευματινά χειρουργεία με ιδιωτικούς όρους, συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστική κάλυψη γιατρών και νοσηλευτών για ιατρικά λάθη. Στο φλέγον ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο κ. Πλεύρης τονίζει ότι η στήριξη της Ελλάδας προς τους αμυνόμενους θα πρέπει να είναι έμπρακτη, σημειώνοντας ότι ήδη η χώρα μας έχει αποστείλει υγειονομικό υλικό. Εκτός ΕΣΥ θα βρεθεί οριστικά και όποιος υγειονομικός υπάλληλος παραμείνει ανεμβολίαστος.

[…] Σχετικά με το χαρτοφυλάκιό σας κύριε υπουργέ. Έχουμε κλείσει δύο χρόνια πανδημίας και βρισκόμαστε σε μία ύφεση αυτή αυτού του φαινομένου. Σε ποια φάση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Πότε μπορούμε να πούμε στους πολίτες ότι επιστρέφουν στην κανονικότητα πλήρως;

Θ. Πλεύρης: Τι γίνεται τώρα στην πραγματικότητα; Συνολικά σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε μία ύφεση της πανδημίας. Η  ύφεση αυτή φαίνεται. Παρόλο που ανοίγουν οι οικονομίες τα κρούσματα πέφτουν. Οι σκληροί δείκτες απομειώνονται και αυτοί αλλά προφανώς θέλουν έναν περισσότερο χρόνο. Ήδη είμαστε πάνω από 200 διασωληνωμένους λιγότερους, ενώ και οι θάνατοι πέφτουν. Κυρίως οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αφορούν την πίεση που αισθανθήκαμε από το κύμα της Δέλτα. Η Όμικρον μας παρέχει μία αισιοδοξία, όχι εφησυχασμό, αλλά μία αισιοδοξία, ότι πρόκειται για μία μετάλλαξη μεταδοτική μεν, αλλά λιγότερο νοσηρή. Και επειδή βλέπουμε ότι σιγάσιγά και η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, συγκριτικά με το επίπεδο του Σεπτεμβρίου, κατά την εκτίμηση και των ειδικών, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες συνεχώς θα ερχόμαστε κοντά στην κανονικότητα. Ήδη μέσα στο Μάρτιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που υπάρχουν και θα πάμε σε ένα κανονικό Πάσχα και καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί να γυρίσει η πανδημία το φθινόπωρο.

Πάντως κύριε Πλεύρη αυτό που βλέπουμε σε σχέση και με άλλες χώρες όταν κάνουμε κάποια σύγκριση είναι ότι υπάρχει ένας υψηλός αριθμός νεκρών. Ημερήσιος αριθμός νεκρών αρκετά υψηλός. Ήμασταν περίπου σε 100 την ημέρα που υποχώρησε έως 5060. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί;

Λοιπόν κοιτάξτε τι γίνεται. Πρώτα από όλα στον μέσο όρο τον ευρωπαϊκό βρισκόμαστε αν πάρουμε από την αρχή της πανδημίας συνολικά.  Άρα έτσι πρέπει να κρίνονται οι σκληροί δείκτες. Όμως πρέπει να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία αύξηση των θανάτων συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό οφείλεται σε κάποιους παράγοντες τους οποίους μελετάμε. Και πρέπει αν θέλετε εδώ πέρα να έχουμε μία απόλυτη ειλικρίνεια. Το πρώτο στοιχείο που είναι δεδομένο είναι ότι πραγματικά το κύμα της ΔΕΛΤΑ έπληξε κυρίως τη χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες. Οπότε ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι θέλαμε να έχουμε και ανοιχτή την οικονομία, ότι θα υπήρχε μία επιβάρυνση. Η εμβολιαστική μας κάλυψη στον ενήλικο πληθυσμό μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ήταν στο 67% στον ενήλικο πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή έχουμε 84%.  Πληρώσαμε δηλαδή ότι καλύψαμε τον πληθυσμό πιο αργά συγκριτικά με άλλες χώρες που είχαν λιγότερους δείκτες. Και αυτό έγινε με πολύ σκληρές αποφάσεις. Με αποφάσεις υποχρεωτικότητας που κατακριθήκαμε αλλά έδειξαν ότι είχαν αποτέλεσμα. Υπάρχει ένας γερασμένος πληθυσμός. Εμείς είμαστε στο 7,2%, είναι άνω των 80 ετών, συγκριτικά με 5,8% στο Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ναι, πρέπει και αυτό να κάνουμε αυτή τη στιγμή, να εξετάσουμε και διαχρονικές παθογένειες που είχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια προσπαθήσαμε να τις άρουμε. Λόγου χάρη διπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ. Αλλά είναι μία πραγματικότητα που ξέρετε και συνδέεται και με το νέο χάρτη που θέλουμε να κάνουμε με το νέο ΕΣΥ.  Αν δεν το πούμε με ειλικρίνεια τώρα και δεν το δούμε,  δεν θα το λύσουμε πότε. Υπήρχαν πραγματικά νοσοκομεία τα οποία δείχνουν ότι είναι στον μέσο όρο η θνητότητα με πολύ μεγάλα νοσοκομεία της Ευρώπης και υπάρχουν άλλα νοσοκομεία που δείχνουν ότι είχανε διπλάσιο μέσο όρο. Οπότε εκεί πέρα δεν πρέπει να φοβηθούμε να πούμε ότι υπάρχουν και ελλείμματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δηλαδή ένα στοιχείο που βλέπουμε είναι ότι πολύς κόσμος πήγαινε αργά στο νοσοκομείο. Όλο λοιπόν αυτό το πλαίσιο ή μπορείς να το κρύψεις κάτω από το χαλί ή με ειλικρίνεια να έρθεις να πεις ότι αυτό είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαχρονικά. Αυτό πάμε να αλλάξουμε. Και αυτό θα διορθώσουμε. Υπάρχει και ένας παράγοντας ότι εμείς επιλέξαμε, και πιστεύω ότι σωστά επιλέξαμε, μια υπερκαταγραφή υπό την έννοια ότι οποιοδήποτε περιστατικό είχε και αιτία Covid, ακόμη και αν ο θάνατος προήλθε από άλλη αιτία, το καταγράφουμε, συγκριτικά λόγου χάρη με τη Μεγάλη Βρετανία. Πάμε στην επόμενη ημέρα του τι πρέπει να κάνουμε.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, συνέντευξη στον Σπύρο Δημητρέλη, 1/3/2022]