ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τον επόμενο κύκλο των προκλήσεων που ανοίγονται στον ορίζοντα της κυβέρνησης σηματοδοτεί η σημερινή επιστροφή του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, που είναι προγραμματισμένο να συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομική στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων μπροστά στα υψωμένα τείχη της ενεργειακής κρίσης.

Και το σήμα των “27” ηγετών, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Αθήνα, καθώς θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, ενδεχόμενες νέες κινήσεις, οι οποίες θα προστεθούν στο…δίχτυ προστασίας ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου, που ανακοινώθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

“Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες των πολιτών της Ευρώπης είναι κοινές για όλους…Είναι τόσο σφοδρές οι συνέπειες στη ζωή των πολιτών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε καταναλωτικά αγαθά που κανένα κράτος μόνο του δε μπορεί να τις αντιμετωπίσει…

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει, κυρίως, στο κομμάτι της ενέργειας…Εδώ που βρισκόμαστε είναι σαφές ότι χρειάζεται μία γενναία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία…”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν το ραντεβού των “27” στη βελγική πρωτεύουσα.

Η Αθήνα ήδη έχει δομήσει τις συμμαχίες της με τις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Νότου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα αποτύπωσαν τον κοινό τους βηματισμό, ενώ η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, που ήρθε στην πρώτη γραμμή κατά την έκτακτη Σύνοδο των Βερσαλλιών και βρίσκεται στην εργαλειοθήκη που εξετάζει η Κομισιόν, βρίσκει τη στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

“Είναι φανερό ότι καμία χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση. Οι εθνικές πρωτοβουλίες είναι ασφαλώς μέρος της λύσης, όμως δεν αρκούν”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πρωτεύουσα, με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε συνέχεια των προτάσεων που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, κεντρική οπτική της κυβέρνησης, οδεύοντας προς τις Βρυξέλλες, είναι ότι χρειάζονται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις, όχι μόνο προκειμένου να προστατευθεί ο κοινωνικός ιστός από τις συνέπειες των ανατιμήσεων που εκπορεύονται από την ενέργεια, αλλά κι επειδή η ενεργειακή κρίση μπορεί να επαναφέρει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Το ζητούμενο, λοιπόν, σε πρώτη φάση είναι να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και του ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικοί άξονες που αναμένεται να υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διήμερη συνάντηση των “27” είναι:

  • -Οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • -Η διαφοροποίηση ως προς τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, με περισσότερο LNG.
  • -Η έμφαση στις διασυνδέσεις της ιβηρικής χερσονήσου με τη Γαλλία, της Ελλάδας με την Ιταλία, καθώς και η επένδυση στις διασυνδέσεις της Ευρώπης με την αφρικανική ήπειρο.
  • -Η επένδυση στην εξοικονόμηση “καθώς η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή την οποία δεν καταναλώνουμε ποτέ”.

Αναζητώντας περαιτέρω αντίδοτα στις ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι προϋπολογισμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση, σε χρόνο παράλληλο, έχει ως προτεραιότητα την εμπέδωση κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν να θέτουν εκτός…πεδίου κάθε ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών. “Κάθε συζήτηση περί κάλπης είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Η συζήτηση κόβεται εδώ και δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, καθώς δημιουργεί κλίμα αστάθειας, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και έχει ανάγκη από ηγεσία”, τονίζουν, συνομιλώντας με το Capital.gr.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι ο πρωθυπουργός ποτέ, ούτε σε δημόσιες, αλλά ούτε και σε ιδιωτικές συζητήσεις του, έχει αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πολλαπλώς ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ήρθε και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η κυβέρνησή μας χειρίζεται, επί τρία σχεδόν χρόνια, αλλεπάλληλες εξωγενείς και διεθνείς κρίσεις, στις οποίες απαντά με πράξεις και γνώμονα τόσο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της κοινωνίας όσο και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Στο τέλος της τετραετίας, με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν…Ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι υπολείπεται των περιστάσεων και των διεθνών δεδομένων του 21ου αιώνα…

Μέσα στο πλέον επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι προτάσεις του (χωρίς κοστολόγηση και πάλι) θα ξαναφέρουν την κοινωνία στην εποχή των μνημονίων, ώστε να ξαναβρεί το χαμένο του πολιτικό ρόλο.

Το απόγειο της πολιτικής του παραφροσύνης είναι το αίτημα για εκλογές μέσα σε μια ιστορική συγκυρία που επιβάλλεται η σταθερότητα και η ασφάλεια”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 21/3/2022]