ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΟΥ 2023

Από τον χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου και το OT Forum, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι δεν έχει πρόθεση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Με κατηγορηματική δήλωση για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το στίγμα του στο πρώτο Forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

Από τον χώρο του παλαιού Χρηματιστηρίου, ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι δεν έχει πρόθεση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας: «Το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων έχει υλοποιηθεί και έχουμε ακόμη 15 μήνες μέχρι τις εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του ’23».

Το ίδιο κάθετος ήταν και στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου: «Με ρωτάτε αν θα τον ξαναλλάξω; Δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός που έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Εχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους και ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Αυτόν τον στόχο θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια 2-2½ μηνών. Γι’ αυτό είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση», σχολίασε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις κυβερνητικές προσδοκίες από το αποτέλεσμα της κάλπης και στο μετεκλογικό σκηνικό, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε, τονίζοντας πως «όταν ολοκληρωθεί η τετραετία, θα προβάλουμε το έργο μας, το οποίο θα αξιολογηθεί μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε».

Μιλώντας, πάντως, για αλλαγές που παίρνουν πάνω από μία τετραετία για να γίνουν, ο Μητσοτάκης σχολίασε πως «ο λαός θα μας υποδείξει αν θα κυβερνηθεί η χώρα από ένα κόμμα ή από περισσότερα», αφήνοντας για πρώτη φορά χαραμάδα για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο εκσυγχρονισμός

Θέτοντας σε αντιπαραβολή την προηγούμενη κυβέρνηση, που «θεωρείται προοδευτική», ο Μητσοτάκης τόνισε πως προξενεί εντύπωση ότι «μια κεντροδεξιά κυβέρνηση προΐσταται στις δημοσιονομικές επενδύσεις», φροντίζοντας να «κρατάει εφεδρείες», επισημαίνοντας πως παρά τις αναγκαίες προσαρμογές και τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος προς τα πάνω δεν έχει πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο «την κοινωνική συνοχή».

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, μια λέξη που στο παρελθόν συνδέθηκε με τις κυβερνήσεις Σημίτη, επιλέγοντας αντί να μιλάει για μεταρρυθμίσεις να αναφέρεται σε «εκσυγχρονισμό»: «Περιγράφει καλύτερα αυτό που κάνουμε. Η σημαία των αλλαγών δεν υποστέλλεται από αυτή την κυβέρνηση».

Σ’ αυτό το άνοιγμα ερμηνεύεται και η έμφαση στην κοινωνική στέγαση, με τον Πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση για το brain drain, να προαναγγέλλει στοχευμένη «πολιτική στέγασης» για τα νέα ζευγάρια, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τα πολλά κενά διαμερίσματα που υπάρχουν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι συνέπειες

Ερωτώμενος για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μητσοτάκης μίλησε για πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνει η Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που οδηγούν σε αύξηση των τιμών στα καύσιμα και σε έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο.

«Η κρίση είναι εισαγόμενη, όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικούς όρους», επεσήμανε, θυμίζοντας τα επιδόματα βοήθειας που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση και προειδοποιώντας πως «όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος».

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν δισταγμό των Ελλήνων για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει στενές σχέσεις με τον ρωσικό λαό. Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για την εισβολή».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «θετική ατζέντα» με την Τουρκία υπενθυμίζοντας πως «το παράθυρο του διαλόγου μένει ανοιχτό όσο η πόρτα των προκλήσεων μένει κλειστή».

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, της Μυρτούς Λιαλιούτη, 31/3/2022]