Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, Ο… ΦΕΙΔΩΛΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ “27” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε καταναλωτικά αγαθά δοκιμάζουν σε καθημερινή βάση τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σήμερα στη Βουλή έρχονται τα νέα μέτρα στήριξης ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σε μία συζήτηση που πιθανότατα θα παρέμβει ο πρωθυπουργός και η ελληνική πρωτεύουσα μετράει αντίστροφα το χρόνο για την αυλαία του συμβουλίου των “27” ηγετών στις Βρυξέλλες. 

Μετά από μία σειρά κινήσεων που είχαν ως βασική αιχμή την ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών απαντήσεων και ως αφετηρία την έκτακτη Σύνοδο των Βερσαλλιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπορεύεται προς το αυριανό ραντεβού στη βελγική πρωτεύουσα μαζί με τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που εξέπεμψαν, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, τα δικά τους μηνύματα προς τα αποκαλούμενα και “φειδωλά” κράτη-μέλη του Βορρά. Στην τελευταία, δε, τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με αντικείμενο την προετοιμασία και το συντονισμός ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης:

  • -Επανέλαβε τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων, στη βάση του σχεδίου των έξι σημείων που ήδη βρίσκεται στο…μικροσκόπιο της Κομισιόν.
  • -Ανέδειξε το κυρίαρχο ζητούμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
  • -Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων στην αρχή της πανδημίας.

“Θα είναι τεράστιο λάθος, εάν δεν αντιληφθούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, πόσο αναγκαίο, πόσο απαραίτητο είναι για τις κοινωνίες να υπάρξει ουσιαστική απάντηση και παρέμβαση, σε ένα φαινόμενο που αποκτά ιστορικές διαστάσεις και δε θα είναι οι συνέπειες μόνο οικονομικές. Αυτό, ενδεχομένως, θα προκαλέσει και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά στην πολιτική συμπεριφορά των ευρωπαίων πολιτών και να μας γυρίσει πάλι πίσω σε λογικές αντισυστημικής συμπεριφοράς, σε λογικές λαϊκισμού, που θα κοστίσουν πολύ στην Ευρώπη. Αυτό θα πρέπει να το ζυγίσουν καλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες, οφείλει να είναι αντίστοιχη των δυσκολιών, αλλά και των απαιτήσεων που έχει ο κόσμος”, σημείωσε (Παραπολιτικά fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Με το βλέμμα στις εργασίες των Βρυξελλών, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που είδε το φως της δημοσιότητας από διεθνή πρακτορεία, αποτυπώνει  τη συζήτηση που διεξάγεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας για την πιθανότητα κοινής προμήθειας αερίου και LNG, ώστε να σταματήσει σταδιακά, αλλά το συντομότερο δυνατόν, η εξάρτηση της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, οι “27” ηγέτες θα εστιάσουν στην κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Η αγορά, από κοινού, φυσικού αερίου όπως έγινε και με τα εμβόλια, είναι μία από τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και είναι σημαντικό να  συμπεριληφθεί στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Αυτό θα επέτρεπε να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές αγοράς, ιδιαίτερα για τις μικρότερες χώρες. Φυσικά γνωρίζουμε ότι τόσο η λήψη των αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και η εφαρμογή τους, απαιτεί χρόνο και γίνεται ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις…Θα αναμένουμε, λοιπόν, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, καθώς και το τελικό σχέδιο της Επιτροπής που θα κατατεθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου”, σχολιάζουν παράγοντες της κυβέρνησης.

Στα του εσωτερικού μετώπου, χορό ανταλλαγής πολιτικών βολών ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στήνουν οι απανωτές αυξήσεις, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας και συζήτησε με εμπόρους και παραγωγούς, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας στα οπωροκηπευτικά είδη. “Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, εξασφαλίσει την επάρκεια”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί:

  • -Από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022.
  • -Την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • -Τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Δηλαδή, στο 6%.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 23/3/2022]