G7 ΠΡΟΣ ΠΟΥΤΙΝ: “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΡΟΥΒΛΙΑ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ” – ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ, ΑΠΑΝΤΑ ΡΩΣΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ομάδας των Επτά (G7) παραδοσιακών βιομηχανικών δυνάμεων του πλανήτη απέρριψαν την απαίτηση του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν οι “μη φιλικές” προς τη Μόσχα χώρες να πληρώνουν για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλι, ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του τη Δευτέρα.

“Όλοι οι υπουργοί των χωρών της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή κίνηση παραβίασης των υπαρχόντων συμβολαίων”, σημείωσε ο κ. Χάμπεκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά το πέρας της σύσκεψης των υπουργών των “Επτά”.

Οι υπουργοί “υπογράμμισαν για ακόμη μία φορά ότι τα συναφθέντα συμβόλαια έχουν ισχύ και οι εταιρείες πρέπει να τιμούν τα όσα αναφέρονται σε αυτά … η πληρωμί σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλούμε τις εμπλεκόμενες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με το αίτημα του Πούτιν”, είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

“Η προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι εμφανής, ωστόσο – όπως μπορείτε να δείτε από αυτή την υπέροχη ενότητα και αποφασιστικότητα – δεν πρόκειται να διχαστούμε”, κατέληξε.

Λίγο μετά τις δηλώσεις Χάμπεκ, ο Ρώσος γερουσιαστής Ιβάν Αμπράμοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, άνω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι “η άρνηση των χωρών της G7 να πληρώσουν σε ρούβλια θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία σε διακοπή της προμήθειας αερίου”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 28/3/2022]