ΚΑΙΡΟΣ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΕΞΠΡΕΣ» – ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΥΠΟΧΩΡΕΙ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «εξπρές» που πλήττει από το βράδυ της Δευτέρας τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως έως 10 μποφόρ, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σήμερα ισχυρές βροχές θα σημειωθούν κατά τόπους σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση τοπικά τα 9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτη. Βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στην υπόλοιπη χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -8 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 12, στην Ήπειρο από -5 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -4 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 15 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 3 έως 11 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη έως 7 μποφόρ. Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Σχεδόν αίθριος με παροδικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 10-02-2022

Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη και μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο 6 με 7 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 13 με 15 και στα δυτικά τοπικά τους 16 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, σε περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία με χιονοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που εξέδωσε χθες στις 7 το απόγευμα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας οι οδηγοί θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε τα οχήματά τους να φέρουν αντιολισθητικές εφόσον έχουν σκοπό να κινηθούν:

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας – Κοζάνης από το 83ο έως το 97ο χιλιόμετρο (μέσω Καστανιάς), καθώς και στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου από το 13ο έως το 26ο χιλιόμετρο.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από το 20ό χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας

Στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 70ό έως το 85ο χιλιόμετρο (μέσω Ταξιάρχη), καθώς και στις δασικές οδούς Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) & Παλαιόχωρας – Ταξιάρχη.

[ΠΗΓΗ: https://thetimes.gr/, 9/2/2022]