ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΣΤΑ ΑΕΙ

Ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένει στην αποκλειστικά διά ζώσης διενέργεια της εξεταστικής Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου στα πανεπιστήμια, έρευνα προειδοποιεί για αύξηση του κινδύνου μόλυνσης από κοροναϊό των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σήμα κινδύνου για τη διά ζώσης εξεταστική στα πανεπιστήμια της χώρας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού εκπέμπει το Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Αύξηση του συγχρωτισμού»

«Η αναμενόμενη σημαντική αύξηση του συγχρωτισμού και συνωστισμού εξεταζόμενων και διδασκόντων κατά τις εξετάσεις, με πλημμελή τήρηση των αναγκαίων μέτρων δημόσιας υγείας (π.χ. δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο όλων των εξεταζόμενων πριν τις εξετάσεις, δωρεάν χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας FFP2/KN95, τήρηση αποστάσεων, επαρκής φυσικός αερισμός) αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε έρευνα του Κέντρου, την οποία δημοσιοποίησαν και υπογράφουν οι κ.κ. Ηλίας Κονδύλης Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Πολιτικής Υγείας Α.Π.Θ και Αλέξης Μπένος Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Α.Π.Θ.

«Τα ευρήματα του συνοπτικού αυτού σημειώματος είναι ιδιαίτερα επίκαιρα, δεδομένης της απόφασης τόσο της κυβέρνησης όσο και των Πρυτανικών Αρχών για διενέργεια των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου του 2022 με φυσική παρουσία, χωρίς όμως πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας» προστίθεται.

Η ιστοσελίδα foititikanea.gr επισημαίνει πως η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί στα αιτήματα φοιτητών, Πανεπιστημιακών και Συγκλήτων, που ζητούν να δοθεί στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, η αρμοδιότητα να αποφασίζουν τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής, ακόμα και εξ αποστάσεως.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πάντως, επιμένει σε αποκλειστικά δια ζώσης διαδικασία.

Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς

Στην έρευνα των πανεπιστημιακών υπογραμμίζεται, ανάμεσα σε άλλα, η σημασία του εμβολιασμού, που επέτρεψε στην πανεπιστημιακή κοινότητα να έχει καλύτερη εικόνα στην πανδημία από τον γενικό πληθυσμό.

Αναφέρεται ότι «Η ανάλυση της εξέλιξης της επιδημίας στο ΑΠΘ αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την καθοριστική σημασία, σε συνδυασμό με την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, της αποφυγής μαζικού συγχρωτισμού και συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, πόσο δε μάλλον όταν αυτοί στερούνται πρόσβασης σε συνεχή φυσικό αερισμό γεγονός που αφορά την πλειονότητα των αμφιθεατρικών και εργαστηριακών αιθουσών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία χρησιμοποιεί η πανεπιστημιακή κοινότητα για μετάβασή της από και προς το πανεπιστήμιο».

Και προστίθεται πως «Η ανάγκη συνδυασμού της καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης με όλα τα αναγκαία μέτρα δημόσιας υγείας (γνωστή και ως στρατηγική vaccines plus) αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τον έλεγχο της επιδημίας και την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν σχετικά με την μελλοντική της πορεία.

Προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις

»Η υιοθέτηση φυσικά αυτής της στρατηγικής προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις στη δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία (χρηματοδοτικούς πόρους, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό) και την προτεραιοποίηση της προστασίας της υγείας του πληθυσμού έναντι των όποιων οικονομικών συμφερόντων, προϋποθέσεις οι οποίες δύο χρόνια μετά την έναρξη της επιδημίας στη χώρα μας δυστυχώς εξακολουθούν να εκλείπουν».

 

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, από foititikanea.gr, 1/2/2022]