ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ SANOFI ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της εταιρείας Sanofi, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία όπως επισήμανε θα δώσει λύση για όσους εκφράζουν φόβους σχετικά με τη νεότερη τεχνολογία του mRNA.

Το εμβόλιο της Vidprevtyn περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την ακίδα ως εισβολέα και παράγει αντισώματα εναντίον της.

Η Sanofi παράγει την πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο της Covid-19. Ο ιός δεν μπορεί να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα και καλλιεργείται σε κύτταρα σκώρου, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.

Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση των εμβολίων της Novavax και της Sanofi η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα άλλα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών των δύο πρώτων φάσεων του εμβολίου mRNA Vidprevtyn έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων στο 91% έως 100% των συμμετεχόντων δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, διευκρινίζει η Sanofi.

Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες και ήταν καλά ανεκτό σε επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο των δύο άλλων εμβολίων mRNA των εταιρειών Pfizer-BioNTech και Moderna.

Συνολικά, το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε ισχυρά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων συγκρίσιμα με αυτά που δημιουργούνται από φυσική μόλυνση, με υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται σε νεότερους ενήλικες (18 έως 59 ετών).

Επιπλέον, μετά από μία μόνο δόση, δημιουργήθηκαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε συμμετέχοντες με ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης ως αναμνηστικού εμβολίου.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 3/2/2022]