ΕΚΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΕΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ

Νέος υπουργός Ανάπτυξης ορίστηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς

Σε παραίτηση οδηγήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Σπήλιος Λιβανός, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και η διαγραφή του Πέτρου Δούκα από μέλος της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης “επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007”, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. “Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό”. 

Νέος υπουργός Ανάπτυξης ορίστηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά όσα ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα και όσα είπε ο κ. Λιβανός, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρώην πλέον υπουργό και ζήτησε εξηγήσεις.

“Η αντίδραση ήταν απαράδεκτη. Τέτοιες συμπεριφορές δε γίνονται ανεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Λιβανός είναι προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τραγικό γεγονός είναι εκτός αξιακού κώδικα του Πρωθυπουργού. Η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στην κυβέρνηση”, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

Αφορμή για την αποπομπή του κ. Λιβανού ήταν η πέραν κάθε ορίου δηλώσεις, σε σύσκεψη,  του δημάρχου Σπάρτης και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Καραμανλή, Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας

Σύμφωνα με τις αναφορές “μοίραζαν σακούλες με λεφτά και γύρισαν το παιχνίδι των εκλογών”. Ο κ. Λιβανός που ήταν “παρών” στη συγκεκριμένη σύσκεψη όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά σε βίντεο φαίνεται να χαμογελά. 

Στο μεταξύ πριν από λίγο, η Ν.Δ ανακοίνωσε τη διαγραφή του Πέτρου Δούκα.

“”Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης”, ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, η οδός Πειραιώς”.

Π. Δούκας: Το 2007 στην Ηλεία είχαμε κατέβει με τσάντες και αποζημιώναμε τον κόσμο – Γυρίσαμε το παιχνίδι εκεί που πέφταμε με 15%

Στις 2 Φεβρουαρίου, σε σύσκεψη στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ακούστηκαν πράγματα δια στόματος του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν, όπως σημειώνει ο ιστότοπος ilialive.gr.

Σε ένα βίντεο – σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones – εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, να καυχιέται για τα πεπραγμένα του ιδίου και της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, στην οποία ο κ. Δούκας ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

“Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι, είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…” είπε ο κ. Δούκας.

“Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…”, ακούγεται κάποιος από τη σύσκεψη να λέει.

“Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι”… συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.

Ένα στέλεχος παρεμβαίνει για να επισπεύσει ο κ. Δούκας την κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό και τότε φαίνεται να παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανό και να λέει “αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία” και όλοι μαζί γελούν.

“Τι να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία”, ακούγεται να λέει ο κ. Λιβανός.

Δείτε εδώ το επίμαχο βίντεο:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 7/2/2022]