ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν να τοποθετούνται για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, προτάσσοντας την ανάγκη για ειρηνική επίλυση της κρίσης

Απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί μία σύρραξη στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, γίνονται τις τελευταίες ώρες.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν να τοποθετούνται για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, προτάσσοντας την ανάγκη για ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

«Ανοησίες» η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία των ΗΠΑ μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι διαταγές της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας που κάνουν λόγο περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία είναι «ανοησίες», έκρινε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών αποτελούν πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας θα είναι τρομερές στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο και η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακωθεί πολύ εάν η Ρωσία πράγματι προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή, πρόσθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 22/2/2022]