ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΔΙΟΜΗΔΗΣ»: Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΥΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ – Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Αν και η κακοκαιρία «Διομήδης» θα αρχίσει να υποχωρεί σιγά-σιγά από την Πέμπτη (13/01), ωστόσο αναμένονται ισχυρά φαινόμενα και σήμερα, ενώ ήδη έχουν σαρωθεί η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα, με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους

Η κακοκαιρία «Διομήδης» που πλήττει τη χώρα μας έχει αφήσει πίσω της ήδη δύο νεκρούς σε Καρδίτσα και Σέρρες, ενώ έχει σαρώσει τη Θεσσαλία.

Ωστόσο, ο χιονιάς πρόκειται να πλήξει πολλές περιοχές και την Πέμπτη (13/01), σύμφωνα με τη σχετική μετεωρολογική πρόγνωση.

Καρδίτσα: Πλημμύρες στον Παλαμά

Πέρα από το χωριό της Υπέρειας Φαρσάλων που πνίγηκε στο νερό, πλημύρες σημειώθηκαν και στον Παλαμά Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, πολλοί παραπόταμοι του Πηνειού υπερχείλισαν και ως εκ τούτου ζημιές προκλήθηκαν σε αρκετές αγροτικές καλλιέργειες με σιτάρι, κριθάρι, αλλά και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Μάλιστα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη.

Φλώρινα – Χαλκιδική: Πυκνές χιονοπτώσεις

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Διομήδης» βρέθηκε και η Βόρεια Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων ιδίως σε Φλώρινα και Χαλκιδική.

Ειδικότερα, η Φλώρινα, το Αμύνταιο και οι Πρέσπες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακόμα, στον Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, οι θυελλώδεις άνεμοι περιοχή προκάλεσαν πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος, ιδίως στους οικισμούς της Αρναίας, του Παλαιοχωρίου και της Ολυμπιάδας. Πρόβλημα και στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκε και σε οικισμούς της Ημαθίας.

Η πρόγνωση για σήμερα

Αν και το 112 ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές, όπως στη Μαγνησία, ειδοποιώντας τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης», η Πολιτική Προστασία βρίσκεται επί ποδός.

Το κύμα της κακοκαιρίας «Διομήδης» αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί την Πέμπτη (13/01) και να κινηθεί στις νότιες-νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική πρόγνωση του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα πέσει σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός που στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 6, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη Θεσσαλία από -4 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 3 έως 10, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι με ένταση έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ στο Λιβυκό Πέλαγος θα φτάνουν κατά περιόδους τα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο, θα πνέουν άνεμοι ανατολικών-βορειοανατολικών διευθύνσεων με ένταση έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται βελτιωμένος καιρός και έντονο κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί με ένταση έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

[ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/, 13/1/2022]