ΑΛΚ. ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60

Στο ενδεχόμενο να ληφθούν και στη χώρα μας μέτρα που θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο την κινητικότητα των πολιτών άνω των 60 που αρνούνται να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα μέτρα όπως αυτά που εφαρμόζει η Αυστρία όπου οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε “λογικούς” αυτού του είδους τους περιορισμούς.

“Μπορεί να χρειαστεί να τα δούμε όλα αυτά. Είναι όπλα δημόσιας υγείας”, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθεί η πειθώ και από εκεί και πέρα θα πάμε σε τέτοιου τύπου διοικητικά μέτρα.

Γιατί έχουμε πάνω από 100 νεκρούς

Για τον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό που χθες ξεπέρασαν τους 100, ο κ. Βατόπουλος σχολίασε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ανέφερε ότι μεταξύ άλλων μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

“Ένα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια”, τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.

Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

Χρειάζεται μοριακό τεστ στις 5 ημέρες για να βγω έξω;

Σχετικά με τον γενικό κανόνα 5 ημέρες απομόνωση, 5 ημέρες με μάσκα υψηλής αποτελεσματικότητας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι ισορροπεί με την ανάγκη να λειτουργήσει η κοινωνία.

Χαρακτήρισε “δίκοπο μαχαίρι” το μοριακό τεστ (PCR) στις 5 ημέρες γιατί “πολλές φορές μπερδεύει” ενώ αντίθετα ένα τεστ αντιγόνου (rapid) βοηθά καλύτερα και δείχνει εάν είμαστε ή όχι μεταδοτικοί. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι αυτή η οδηγία δεν αφορά όσους έχουν συμπτώματα, οι οποίοι οφείλουν να μην βγαίνουν από το σπίτι τους.

Λογικά θα εξαφανιστεί η Δέλτα

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι “λογικά θα εξαφανιστεί” εφόσον είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον. Προειδοποίησε ότι η Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσει βαριά νόσο αλλά σε μικρότερο ποσοστό αλλά σίγουρα δεν είναι απλό κρυολόγημα.

“Είτε Δέλτα, είτε Όμικρον ή οτιδήποτε, όταν έχεις κορονοϊό πρέπει να προσέχεις. Αν αργεί να περάσει να ζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια”.

Εντός εβδομάδας οι αποφάσεις για μουσική, εστίαση, ωράριο

Ερωτηθείς για τη χαλάρωση των περιορισμών και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση,ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα και κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή.

Δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της χαλάρωσης των μέτρων, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να εξεταστούν τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας.

Ετήσιος εμβολιασμός – “Όχι” 4η δόση για όλους σε λίγους μήνες

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο γενικό πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες. Εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει ετήσιος, όπως για την γρίπη.

Ποτέ μην λες ποτέ σε lockdown

Για το ενδεχόμενο lockdown, σχολίασε “ποτέ μη λες ποτέ” συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο “εξαιρετικά απίθανο”.

Καλοκαίρι και Πάσχα στο χωριό;

Καθώς οι εμβολιασμοί και η ανοσοποίηση του πληθυσμού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρουν οι πολίτες να κάνουν “Πάσχα στο χωριό” και κανονικό καλοκαίρι.

“Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι, όπως δεν μπορούμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι τι θα γίνει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 18/1/2022]