Δ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΌΜΙΚΡΟΝ

Η εμφάνιση της Όμικρον και η αστραπιαία επικράτησή της ανά τον κόσμο έφερε μαζί της τρόμο, πανικό και κάπου στο βάθος, ένα μικρό φως. Μήπως  αυτή η υπερμεταδοτική παραλλαγή εντέλει κουβαλά μαζί της κι ένα καλό; Μήπως βοηθήσει να “ξεθυμάνει” η ξέφρενη πορεία της COVID-19;

Οι ειδικοί, συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί, εδώ και κάτι παραπάνω από έναν μήνα μιλούν για αυξημένη προσοχή και τήρηση των μέτρων και για εντατικοποίηση του εμβολιασμού ως τα μόνο όπλα μας απέναντι στον ιό. Επί ένα μήνα είδαμε τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τους θανάτους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, υπάρχει όμως μια χαραμάδα ελπίδας ότι  ίσως είμαστε κοντά στην αρχή του τέλους, όχι υπό την έννοια ότι θα εξαφανιστεί ο ιός, αλλά ότι θα πάρει μια άλλη μορφή και θα μετατραπεί σε ενδημικό.

Καθώς τις τελευταίες μέρες, παρά τα υψηλά νούμερα, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια αποκλιμάκωση που ενδεχομένως οδηγήσει σε ύφεση σταδιακά, το Capital.gr ρώτησε τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αν όντως υπάρχει επιβράδυνση στην πορεία της Όμικρον στη χώρα.

“Οι δείκτες αυτής της εβδομάδας σε ό,τι αφορά στα κρούσματα αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για την μετέπειτα πορεία της πανδημίας τουλάχιστον ως προς την παραλλαγή Όμικρόν. Πιο συγκεκριμένα, ο πραγματικός ρυθμός αναπαραγωγής έχει πέσει από το 2,61 πριν από μια εβδομάδα στο 1,12 και αναμένουμε να πλησιάσει τη μονάδα και να πέσει μάλιστα και οριακά κάτω από αυτήν υποδηλώνοντας έτσι την έναρξη της ύφεσης της διασποράς μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. 

Η γρηγορότερη αυτή από το αναμενόμενο αποκλιμάκωση φαίνεται να οφείλεται στην μεγαλύτερη από το αναμενόμενο διασπορά του ιού σε στην ηλικιακή ομάδα 18-39 κυρίως, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη κοινωνική κινητικότητα. Αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να νοσεί πολύ ήπια, και να είναι ασυμπτωματική σχεδόν, με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμελή καταγραφή μολύνσεων το τελευταίο διάστημα. Έτσι τα πραγματικά κρούσματα είναι 2,5 με 3 φορές περισσότερα από τα καταγεγραμμένα και ο ιός δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει.

Το αν θα έρθει πράγματι η ύφεση θα εξαρτηθεί από το πόσο θα συνεχίσουμε να τηρούμε με σύνεση τα υφιστάμενα μέτρα, ο ρυθμός εμβολιασμού θα διατηρηθεί υψηλός (και για τα παιδιά) και θα κρατήσουμε τους συμπολίτες μας που είναι ευάλωτοι (ηλικιωμένοι, με άλλα νοσήματα) μακριά από ανθρώπους 18-39 ετών, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε πάρα πολλά τεστ”, τόνισε ο καθηγητής.

Εν τω μεταξύ, χθες ο ΕΜΑ παρουσίασε τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από έρευνες ανά τον κόσμο για την σοβαρότητα της λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη Omicron, καθώς και για την αποτελεσματικότα των εμβολίων απέναντι στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως παρά το γεγονός ό,τι η Omicron δείχνει να είναι περισσότερο μολυσματική από άλλες παραλλαγές του ιού, μελέτες από τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες χώρες της ΕΕ δείχνουν πως ο κίνδυνος νοσηλείας είναι χαμηλότερος για εκείνους που έχουν προσβληθεί με την Omicron. Με βάση αυτές τις μελέτες, ο κίνδυνος, επί του παρόντος, κυμαίνεται μεταξύ του 1/3 και του μισού σε σχέση με αυτόν της Δέλτα.

Σε μελέτη, μάλιστα, που παρουσίασε ο Guardian καταγράφεται πως η Όμικρον θα μπορούσε να σημάνει την αρχή για να μετατραπεί ο Covid-19 σε ενδημικό ιό. Σύμφωνα με τον Μάικ Τίλντσλεϊ, μέλος του Scientific Pandemic Influenza Group on Modeling (Spi-M) και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Warwick, η Όμικρον θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει μια λιγότερο σοβαρή παραλλαγή που θα είναι παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα.

Βρετανός επιστήμονας ανέφερε ότι ο Covid στο τέλος θα γίνει ενδημικός με την εμφάνιση μιας ακόμη λιγότερο σοβαρής παραλλαγής. Προειδοποίησε, βέβαια, πως δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά τόνισε ότι η Όμικρον ίσως να είναι το πρώτο θετικό σημάδι.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Κωστάρα, 12/1/2022]