ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ

Τα χθεσινά νούμερα είναι ενδεικτικά του πώς βαίνουν τα πράγματα. Στα 10.783 τα νέα κρούσματα, 680 οι διασωληνωμένοι, 95 θάνατοι. Εμφανής ύφεση στα κρούσματα καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας όμως δυστυχώς παραμένουν πολύ ψηλά.

Οι ειδικοί ναι μεν εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, από την άλλη δεν θέλουν να αφήσουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί και να κοστίσει ακριβά.

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή στην επικράτεια δεν κυκλοφορεί μόνο η Όμικρον παραλλαγή, αλλά, δυστυχώς, είναι έντονη η παρουσία ακόμη της Δέλτα και σύμφωνα με τους γιατρούς στις ΜΕΘ, είναι αυτή που δίνει τις βαριές νοσηλείες και τα υψηλά νούμερα θανάτων καθημερινά.

Όπως και να έχει, αυτήν τη στιγμή, το ερώτημα που επικρατεί είναι αν όντως είμαστε στο τέλος της Όμικρον και ακόμη καλύτερα στο τέλος της πανδημίας. “Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη.

Όσον αφορά στα λύματα, αυτά μέσα στη βδομάδα θα δείξουν την πορεία. Η Αττική έχει το πιο υψηλό ιικό φορτίο αυτήν τη στιγμή”, λέει ο καθηγητής Αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει διασπορά και αυτό οφείλεται στο ότι ένα μέρος του πληθυσμού δεν αναπτύσει συμπτώματα. “Πάντως, αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται η αποκλιμάκωση κρουσμάτων”, συνεχίζει ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, παρά τις πρώτες αντιδράσεις για το άνοιγμά τους την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται πως η πολλαπλή ιχνηλάτηση που έγινε στους μαθητές μόνο θετικά αποτελέσματα επέφερε, κάτι αρκετά σημαντικό για να αποκατασταθεί η ηρεμία σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, εντούτοις, οι ειδικοί παρακαλούν τους γονείς για να βοηθήσουν από την πλευρά τους όλη αυτήν την προσπάθεια να να κάνουν αληθή τεστ αυτοδιάγνωσης στα παιδιά.

Τα πράγματα όμως δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα με το σύστημα Υγείας, αφού τις τελευταίες 15 ημέρες παρουσιάζεται αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, που εκτινάχθηκε στο 40% την περασμένη εβδομάδα.

Οι υγειονομικοί συνεχίζουν τη μάχη απέναντι στο στέλεχος Delta που τουλάχιστον στις ΜΕΘ δείχνει να κυριαρχεί. Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας δείχνουν ότι η Omicron επελαύνει, ενώ και η Δέλτα επιμένει προκαλώντας ακόμη πολλές νοσηλείες και σχεδόν αποκλειστικά αυτές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο των δύο μεταλάξεων, κυρίως δε της Δέλτα, η οποία έχει οδηγήσει ένα 85% εξ αυτών σε βαριά νόσηση και διασωλήνωση.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Τζανάκης, αφήνει να εκφραστεί μια πιο αισιόδοξη τάση, λέγοντας πως είναι πολύ πιθανό με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτήν την εβδομάδα να δούμε σταθεροποίηση στα 15.000-17.000 κρούσματα, κάτι που θα εξομαλύνει σταδιακά, μετά τις 15 ημέρες πάντα, και τα νούμερα σε διασωλήνωσεις και θανάτους.

Συγχρόνως, εκφράζει την άποψη ότι “πουθενά στην Ευρώπη δεν παρατηρήθηκε το γεγονός της απότομης κορύφωσης και σταδιακής αποκλιμάκωσης μέσα σε ένα 10ήμερο, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένα γεγονός δυσεξήγητο”, όπως επισημαίνει ο καθηγητής.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Κωστάρα, 17/1/2022]