ΓΙΑΤΙ ΤΟ PCR TEST ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ

Τα κρούσματα είναι εξαιρετικά ψηλά, το ίδιο και οι σκληροί δείκτες τις τελευταίες ώρες, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται μπερδεμένοι αναφορικά με τα αποτελέσματα των τεστ και την επιβεβλημένη καραντίνα.

Με την επέλαση την Όμικρον, που είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά εμφανίζει πιο ήπια νόσηση, οι συστάσεις αυτοαπομόνωσης άλλαξαν. Στην Ελλάδα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) -που βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ- το θετικό κρούσμα τίθεται σε πενθήμερη αυτο-απομόνωση σε περίπτωση ήπιας νόσησης και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα και την πέμπτη ημέρα είναι αρνητικό το rapid test, οι πολίτες επιστρέφουν, με όλες τις προβλεπόμενες προφυλάξεις, στην καθημερινή δραστηριότητά τους.

Αρνητικοποιείται όμως πάντα το rapid test μετά την πέμπτη μέρα νόσησης;

Το Capital.gr ζήτησε από τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Γκίκα Μαγιορκίνη ορισμένες διευκρινίσεις.

Ο καθηγητής εξήγησε πως ο “μοριακός έλεγχος αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε, η χρήση του τεστ PCR προβλέπεται για άτομα με αρνητικά διαγνωστικά rapid αλλά επίμονα σοβαρά συμπτώματα”, για να συμπληρώσει “η pcr είναι πολύ πιθανό να παραμείνει θετική μετά την 5η ημέρα ανεξάρτητα από συμπτώματα. Η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη”.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ έδειξε ότι ένα στα τρία άτομα εξακολουθούν να είναι μολυσματικά και μετά την πέμπτη ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι την πέμπτη ημέρα πολλοί άνθρωποι θα εξακολουθούν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό, κάτι που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική περαιτέρω εξάπλωση της Covid-19.

Με φειδώ η χρήση pcr test

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης παρακάτω φέρει ένα παράδειγμα προκειμένου να εξηγήσει την περίπτωση εκείνη που μπορεί να έχουμε θετική PCR με εμμένοντα αρνητικά rapid test και ασυμπτωματική νόσο:

“Αναφέρω ένα πραγματικό περιστατικό που δείχνει γιατί η PCR θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε συνδυασμό με το ταχύ test αντιγόνου.

Συνάδελφος ζητάει τη γνώμη μου για ένα περιστατικό όπου έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, ενώ το ταχύ test αντιγόνου είναι αρνητικό επί 2 ημέρες. Λόγω επιμονής συμπτωμάτων (3η ημέρα) ζητήθηκε μοριακό SARS-CoV-2 test το οποίο και βγήκε θετικό σε υψηλούς κύκλους (χαμηλό φορτίο). Την 4η ημέρα επαναλαμβάνεται το ταχύ test αντιγόνου το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει αρνητικό.

Εκείνη τη χρονική στιγμή ζητήθηκε εκτέλεση συνδρομικού panel το οποίο και αποκάλυψε τον πραγματικό φταίχτη του εμπυρέτου (ιός της parainfluenza). Ο (εμβολιασμένος) ασθενής είχε περάσει ασυμπτωματικά τον SARS-CoV-2 εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλο ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατα τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2.

Συμπέρασματα:

1) θετική PCR σε χαμηλά φορτία με αρνητικό αντιγόνο πιθανότατα σημαίνει παλιά (>10 ημέρες) αδιάγνωστη λοίμωξη με SARS-CoV-2

2) καθώς η διάρκεια θετικής PCR-αρνητικού αντιγόνου είναι πολύ μεγαλύτερη στην αποδρομή της λοίμωξης (μέσος όρος 17 ημέρες, φτάνει μέχρι και 83!!! ημέρες), το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι παλιά λοίμωξη, παρά έναρξη λοίμωξης

3) αν το αντιγόνο είναι αρνητικό και θετική η PCR να κοιτάτε πάντα το φορτίο (κύκλους της PCR), σε χαμηλό φορτίο να ζητάτε επανάληψη της PCR ή επανάληψη του αντιγόνου μετά από 1 ημέρα. Αν το αντιγόνο δεν θετικοποιηθεί τις επόμενες 1-2 ημέρες ή το φορτίο παραμείνει χαμηλό θα πρέπει να σκεφτούμε και εναλλακτικές διαγνώσεις.

4) Συστήνω την εκτέλεση του συνδρομικού panel σε βαριές περιπτώσεις με παρατεταμένη ασυμφωνία μεταξύ PCR και ταχέως αντιγόνου του SARS-CoV-2.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Κωστάρα, 19/1/2022]