Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ – Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 7%

“Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να κινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου αυτού του έτους. Εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022”.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντέννα, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 7%. “Η πολιτική μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί”, επεσήμανε και εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης της αγοράς.  

“Αύριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση… Είναι μία σημαντική παρέμβαση. Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας… Θέλουμε να δώσουμε ένα πρόσθετο δίχτυ ασφάλειας, μέχρι να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πλήρη λειτουργία…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να επεκτείνει περαιτέρω το μέτρο της υποχρεωτικότητας. “Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα… Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό… Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο… Δε νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση… Κάποια στιγμή η εκτίμηση των ειδικών είναι η πανδημία να γίνει ενδημία… και είναι πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε ετήσια…”, επεσήμανε και έθεσε εκτός πλάνου το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

“Δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει…Το λέω με βάση τα δεδομένα που έχω σήμερα… το lockdown αποκλείεται με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή… Η οικονομία αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς, οι φόροι μειώθηκαν, η ανεργία μειώθηκε. Όλα αυτά δεν είναι αμελητέα…”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων τόνισε:

Για την πανδημία 

-Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της “Όμικρον”. Η Όμικρον προκαλεί σημαντικά χαμηλότερη νοσηρότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή. Δεν έχουμε διασωληνώσεις από την Όμικρον. Όμως ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η Όμικρον εκτοπίζει τη Δέλτα και θα έχουμε αποκλιμάκωση. Να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό παντού στον κόσμο… Να επεκτείνουμε τους εμβολιασμούς, να κάνουμε τεστ και να λαμβάνουμε τα μέτρα ασφάλειας. Λάβαμε τα μέτρα στην κατάλληλη χρονική συγκυρία.

– Καταλαβαίνω την κούραση και τον εκνευρισμό του κόσμου. Έχουμε το 82% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί. Συνεργάστηκε η ελληνική κοινωνία. Έκανε το αυτονόητο με λίγες εξαιρέσεις. Κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή και είχαμε ανάπτυξη που θα ξεπεράσει το 7%.

– Οι άνθρωποι που χάνουν σήμερα τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας. Δεν μπορώ να δεχθώ την αντιπολιτευτική υστερία. Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Να κάνουμε τολμηρές παρεμβάσεις στο σύστημα της υγείας…

– Η χώρα έχει ένα εθνικό σύστημα υγείας. Δημόσιο και ιδιωτικό, που συνεργάζονται. Ενδεχομένως αυτές τις ημέρες να βλέπουμε τη μέγιστη πίεση στο ΕΣΥ. Δε θα καταρρεύσει το σύστημα της υγείας.

– Η μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα δε μας είπε κάτι που δε γνωρίζαμε. Προφανώς και είναι καλύτερο να είναι κάποιος σε ΜΕΘ. Η δήλωση θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη. Έστω και εκτός ΜΕΘ υπάρχει μία βασική φροντίδα στον άρρωστο. Αλλά, αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα παρατηρείται σε όλο τον κόσμο…

Για τα εμβόλια και τα σχολεία 

– Είμαστε σήμερα στη θέση να λέμε ότι έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η επιχείρηση “Ελευθερία” ήταν μία μεγάλη επιτυχία. Η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες των τεστ στην Ευρώπη. Η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία δικαιώθηκε. Επιτρέψαμε στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο…

– Η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική. Έκανε πίσω γιατί δέχθηκε μπαράζ χυδαίων επιθέσεων.

– Απεύχομαι να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία. Και δε νομίζω να συμβεί. Ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν σοβαρός. Το 50% συν ένα μάς το υπέδειξε η επιτροπή.

Οικονομία – ανεργία 

-Η ανεργία μειώθηκε στο 13% και κάτι. Δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, παρά μόνο όταν το ποσοστό γίνει μονοψήφιο. Εάν φύγει η ομίχλη της πανδημίας και το προσωρινό πρόβλημα της ακρίβειας όλοι πιστεύουν ότι η οικονομία έχει μακροπρόθεσμες προοπτικές.

– Δημιουργήσαμε 60.000 θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας. Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς εργασίας. 

ΦΠΑ 

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Επίσης, θέλω να σας πω ότι μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η Ελληνική Κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα. Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι ακόμα είμαστε Ιανουάριο, καλά-καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού”.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Όχι σε ανασχηματισμό

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε, εκ νέου, προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της τετραετίας.

“Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου. Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα. Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία”, ανέφερε.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 14/1/2022]