ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ – ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΌΜΙΚΡΟΝ – «ΌΛΟΙ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΟ ΑΛΛΑ…»

Στιγμιότυπο από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, την τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022. Στο νοσοκομείο απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους ιατρικούς επισκέπτες καθώς 92 υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Όμικρον έχει αλλάξει την εικόνα στα νοσοκομεία

Συνεχίζεται η επέλαση της Όμικρον στη χώρα, με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά σε πενταψήφιο αριθμό. Για την εξέλιξη της πανδημίας και το αποτύπωμα της μετάλλαξης στα νοσοκομεία μίλησε ο διδάκτωρ Γιάννης Πρασσάς στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Η Όμικρον έχει αλλάξει την εικόνα στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, στο Οντάριο, όπου οι εμβολιασμένοι ξεπερνούν το 90% του πληθυσμού, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε συναγερμό και οι νοσηλείες έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

«Είναι πολύ πιθανό να πλησιάζουμε στην κορύφωση του κύματος. Το τσουνάμι μολύνσεων στην Ελλάδα κινήθηκε με τέτοιο ρυθμό που δεν θα κάνει εντύπωση εάν έρθει νωρίτερα» είπε ο κ. Πρασσάς.

«Θα αυξηθούν κι άλλο οι νοσηλείες στην Ελλάδα. Οι νοσηλείες ακολουθούν λίγες εβδομάδες μετά τα κρούσματα. Πρέπει να περιορίσουμε το πέρασμα των κρουσμάτων στους μεγαλύτερους, τους ευπαθείς και τους ανεμβολίαστους. Ο συναγερμός είναι τώρα και η εθνική προσπάθεια παραμένει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανές είναι οι επαναμολύνσεις από την Όμικρον, όμως χωρίς βαριά συμπτώματα. Εκείνο που συστήνει ο κ. Πρασσάς είναι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να λάβουν οι πολίτες την τρίτη δόση.

«Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως προτιμά να μολύνει το άλλο αναπνευστικό σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα στελέχη του ιού» είπε σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

«Για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες πρέπει να κάνουμε υπομονή και να σηκώσουμε τις επιδημιολογικές μας ασπίδες. Όλοι μας θα εκτεθούμε στον ιό πιθανώς, αλλά δεν σημαίνει ότι θα τον κολλήσουμε κιόλας. Ας αντέξουμε τις επόμενες εβδομάδες, να δώσουμε χώρο στους ήρωες του ΕΣΥ, να τελειώσει αυτή η μάχη και να σχεδιάσουμε ξανά με μεγαλύτερη ασφάλεια την ομαλότερη συμβίωση με τον ιό» ήταν το μήνυμά του.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 13/1/2022]