ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος το «επικαιροποιημένο» πακέτο με τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οι αποφάσεις για το περιεχόμενο θα οριστικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα καθώς πλέον θα πρέπει να συνυπολογιστούν διάφοροι παράγοντες υπόψη: πρώτον οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που εκτόξευσαν την κατανάλωση ενέργειας και δεύτερον το νέο «κύμα» ανατιμήσεων το οποίο πλέον αγγίζει και το πετρέλαιο.

Με τον «μαύρο χρυσό» στα 90 δολάρια το βαρέλι, με το φυσικό αέριο σταθερά πάνω από τα 90 ευρώ αλλά και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να κινείται καθημερινά πλέον πάνω από τα 270 ευρώ η μεγαβατώρα, ο Φεβρουάριος αναμένεται εξίσου δύσκολος ή και δυσκολότερος από τον Ιανουάριο. Στο οικονομικό επιτελείο συνυπολογίζουν και έναν ακόμη παράγοντα.

Οι επιβαρύνσεις των νοικοκυριών δεν προέρχονται πλέον μόνο από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια αλλά και από την ακρίβεια που χτυπά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Έτσι, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η επιδότηση του Φεβρουαρίου να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια (σ.σ σήμερα καλύπτεται ποσοστό περίπου 60-80% της ζημιάς ανάλογα με την κατανάλωση) για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Πρώτον διότι η ζημιά στα νοικοκυριά από άλλες ανατιμήσεις, δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να καλυφθεί με άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
  2. Δεύτερον διότι το «πακέτο» των επιδοτήσεων στην ενέργεια καλύπτει συγκεκριμένες καταναλώσεις (έως 300 κιλοβατώρες και μόνο για την κύρια κατοικία) οι οποίες τον Φεβρουάριο μπορεί να αποδειχθούν λίγες δεδομένων των ενεργειακών αναγκών.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα και «θολώνει» την εικόνα της βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία. Έτσι, τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ώστε στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης των απωλειών από την ανατιμητική τάση στην ενέργεια. Μέχρι τότε, υπάρχει η… ελπίδα ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν δημιουργώντας μια νέα διαχειρίσιμη από τα νοικοκυριά πραγματικότητα.

(Φωτό: Shutterstock)

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Νίκου Ζαργάνη, 28/1/2022]