2022@ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Τι γεύση μας άφησε το 2021  και τι περιμένουμε από τη νεα χρονιά;

Είθισται κάθε χρονιά να κάνουμε μια ανασκόπηση όσον αφορά το τι περάσαμε, το τι ζήσαμε, το τι βιώσαμε τους προηγούμενους 12 μήνες…Άλλοτε είναι ανακουφιστικό, άλλοτε όχι, οπότε όλες οι ελπίδες και προσδοκίες προσαρτώνται στο φρέσκο  «Νέον έτος»

Η πρώτη «εικόνα» έρχεται αυτόματα και όλων το μυαλό πηγαίνει στις δυσκολίες, τους περιορισμούς, τα προβλήματα και φυσικά τις απώλειες που έφερε ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του.

Δεν μπορεί να πει κάποιος πως ήταν μια «φυσιολογική» χρονιά, ούτε καν με τα μέτρα του 2020, αφού κάθε βδομάδα που πέρναγε είχαμε επανεκτίμηση της κατάστασης εισαγωγή νέων μέτρων και επαναρύθμιση των παλιών. Χώρια η αγωνία για τον αριθμό των κρουσμάτων, την πορεία της μεταδοτικότητας, τον αριθμό των ανθρώπων που χάνονταν…

Η Βόρεια Ελλάδα υπέφερε ιδιαίτερα και πλήρωσε και βαρύ φόρο αίματος… Μια το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων, μια οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, πολλές φορές έφτασε ας πούμε η Θεσσαλονίκη να καταγράφει σχεδόν ίδια κρούσματα με την Αθήνα, και ας έχει η τελευταία σχεδόν τον τριπλάσιο πληθυσμό. Η Χαλκιδική δεν ξέφυγε από τον μέσο όρο της Β. Ελλάδας, μπήκε και στα κόκκινα του χάρτη κάποιες φορές… Αλλά αντέξαμε… Και με τις εξάρσεις της πανδημίας… Σταδιακά αυξήθηκαν και τα ποσοστά εμβολιασμού, πείστηκε ο κόσμος και φτάσαμε σήμερα σε πανελλήνια κλίμακα να έχουμε ξεπεράσει το 70%. Μένει να δούμε τι θα συμβεί με την Όμικρον μετάλλαξη, αν θα σιγάσει επιτέλους το κύμα που έφτασε και τις 50.000 κρούσματα ή θα έχουμε αναζωπυρώσεις και νέες περιπέτειες. Εμείς συμμεριζόμαστε τους αισιόδοξους και ευχόμαστε σταδιακά και μέχρι το καλοκαίρι να τελειώνουμε με την πανδημία…

Εκτός όμως του κορωνοϊού, ειδικά για την Χαλκιδική, και δη την ΒΑ Χαλκιδική, θα ήθελα να σταθώ σε δύο πολύ σημαντικές στιγμές μέσα στο χρόνο που πέρασε. Μιλάω για την υπογραφή της νέας συμφωνίας της Ελληνικός Χρυσός με το Ελληνικό κράτος, και με την ανακοίνωση του Οδικού Χάρτη της εταιρείας.

Η νέα σύμβαση ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το Μάρτη και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για «μια επένδυση, με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, εθνικής σημασίας, μια νέα σύμβαση που αναφέρεται στο μέλλον». Πράγματι ήταν φανερό τοις πάσι πως η ισχύουσα σύμβαση, η οποία είχε συμφωνηθεί πολλά χρόνια πριν, ήταν τουλάχιστον ανεπίκαιρη.

Θυμάμαι με λύπη περασμένες εποχές, όταν η αβεβαιότητα, τα πισωγυρίσματα και ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας είχαν γίνει μέρος της ζωής μας, ένα καθημερινό βίωμα. Η ανακοίνωση της συναινετικής συμφωνίας που κατέληξαν κυβέρνηση και Eldorado Gold πραγματικά ήχησε σαν αναστάσιμη καμπάνα στα Μαντεμοχώρια. Μπήκαν οι βάσεις να τελειώσει όλο αυτό το διχαστικό και ψυχοφθόρο παιχνίδι μικροσυμφερόντων που παιζόταν στις πλάτες κατοίκων και εργαζομένων τόσο καιρό, να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον τόπο – έστω και με καθυστέρηση μιας δεκαετίας… Και η ανακοίνωση του Οδικού Χάρτη από την εταιρεία, για το τι δηλαδή μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα, ήταν η λογική επόμενη κίνηση. Ξεκαθάρισαν οι προθέσεις, ο σχεδιασμός και οι προοπτικές. Και η ανακοίνωση των συμπερασμάτων από τη μελέτη βιωσιμότητας λίγο πριν γυρίσει ο χρόνος, έφεραν στο φως σενάρια χρηματοδότησης, αντιμετώπισης του κόστους, παραγωγής κ.λπ., όλα με διαφάνεια και σαφήνεια. Μπορώ να πω πως είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της εμβληματικής επένδυσης και του τόπου.

Σημαντικό θεωρώ και το τέλος της κοινωνικής διχόνοιας στην περιοχή. Για πολλά χρόνια η ΒΑ Χαλκιδική είχε μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων, στο βωμό προσωπικών και μικροπολιτικών συμφερόντων. Τελικά ποια ήταν η κατάληξη; Μια γεμάτη δεκαετία χαμένη. Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς μακροπρόθεσμη προοπτική, με συνεχείς ανατροπές, απογοητεύσεις και κοινωνική αστάθεια. Έχω την αίσθηση, και ελπίζω να μη με διαψεύσουν οι ελάχιστοι «επιμένοντες», πως όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Και το τέλος του 2021, όπως και να δούμε, ήταν μια καλή ευκαιρία να τα αφήσουμε πίσω όλα αυτά. Θέλω να πιστεύω πως βάλαμε μια τελεία και κοιτάμε πλέον μπροστά αυτό το νέο δρόμο που μας ανοίγεται. Πείτε το νέα αρχή, πείτε το νέο ξεκίνημα, πείτε το όπως θέλετε. Γεγονός είναι πως οι προοπτικές μας είναι μπροστά, και πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να κοιτάμε πίσω…

 Κλείνοντας, εύχομαι του χρόνου τέτοια εποχή, όταν επιχειρήσουμε να δούμε τι έγινε το 2022, να έχουμε να συζητάμε πιο ευχάριστα θέματα και ο απολογισμός μας να αποτελείται από έργα και δράσεις που συνέβαλλαν στην βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και ενίσχυσαν τις προοπτικές του τόπου και των ανθρώπων.