Η ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ

Με χρονικό ορίζοντα για τη σταθεροποίηση και σταδιακή αποκλιμάκωση του εισαγόμενου πληθωρισμού το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2022, το υπουργείο Οικονομικών επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του για το πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, απέναντι στο κύμα της ακρίβειας.

Με τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο φάνηκε ότι οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα έχουν αρχίσει να περνούν σε βασικά είδη διατροφής καθημερινής χρήσης, όπως είναι το κρέας, το ελαιόλαδο, τα πουλερικά, το ψωμί, αλλά και σε υπηρεσίες. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι ανατιμήσεις του Νοεμβρίου είναι η “κορυφή του παγόβουνου” σε σχέση με αυτές που έρχονται, με τον υπουργό Οικονομικών χθες να μιλά για πληθωρισμό πάνω από 5% τον Δεκέμβριο. 

Η γραμμή άμυνας του ΥΠΟΙΚ είναι σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι η απορρόφηση των αυξήσεων των καυσίμων και η δεύτερη η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Σε πρώτη φάση, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα θα επεκτείνει τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, οι οποίες λήγουν στο τέλος του μήνα για όλο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Παράλληλα, θα παραταθεί ως το τέλος Ιουνίου η απαλλαγή των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων από την αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων (κυρίως των ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς τους.

Σε ό,τι αφορά τους χρήστες φυσικού αερίου, θα παραταθεί ανάλογα και η αναστολή των τελών χρήσης δικτύου.

Και αυτές οι επιδοτήσεις θα καλυφθούν από το πλεόνασμα των κερδών από τις δημοπρασίες από τα δικαιώματα ρύπων, αφού είναι ένα από τα μέτρα της εργαλειοθήκης τα οποία έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση.

Επιπλέον, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μη περάσουν τις αυξήσεις από το κόστος παραγωγής στις τιμές λιανικής, θα παρατείνει μια σειρά από μέτρα στήριξης για το 2022. Το δικαίωμα αυτό υπάρχει από την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, να παρατείνει το ειδικό καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων, μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2022. Ειδικότερα προγραμματίζεται:

  • Η παράταση του μέτρου της κάλυψης των παγίων δαπανών, ικανοποιώντας και ένα σχετικό αίτημα μερίδας επιχειρήσεων. Το μέτρο εφαρμόστηκε το περασμένο καλοκαίρι. Περίπου 31.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν πιστωτικά σημειώματα ύψους 450 εκατ. ευρώ, με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν με αυτά φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Πρόσφατα το ΥΠΟΙΚ έγινε δέκτης αιτημάτων για παράταση του μέτρου, καθώς μέρος από τα ποσά που αναλογούσαν στο πιστωτικό κάθε επιχείρησης θα χάνονταν αν το μέτρο έληγε στο τέλος του χρόνου. Τούτο με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις υπολείπονταν του ποσού του πιστωτικού. Η παράταση σχεδιάζεται να δοθεί για τρεις μήνες ώστε να αναλλωθεί ένα ποσό περίπου 80 εκατ. ευρώ, που έχει μείνει συνολικά από τα πιστωτικά σημειώματα. 
  • Η παράταση της περιόδου των ενισχύσεων μέσω ΠΕΠ για κεφάλαιο κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ για το όλο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Για το μέτρο έχουν διατεθεί 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ τα οποία δεν έχουν ακόμη αναλλωθεί σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Με την παράταση του μέτρου, μετά και τη σταδιακή απόσυρση των υπολοίπων μέτρων στήριξης, το μέτρο θεωρείται ότι θα έχει τον απαραίτητο χρόνο θα πετύχει τον στόχο του. 
  • Η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειοψηφία επιχειρήσεων και νοικοκυριών η οποία θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2022 και θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο σε 10 ή 12 δόσεις. Η ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ είναι ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος που θα βοηθήσει στις συνέπειες των ανατιμήσεων. 

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 

Η παράταση της έναρξης αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, καθώς υπάρχει η σχετική ευχέρεια και από την ΕΕ. Η έναρξη αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις ξεκινούσε κανονικά από τις 31 Ιανουαρίου του 2022. 

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε αρχικά να δόσει μια παράταση ενός μήνα, για όσους όμως σκέφτονται να αποπληρώσουν το επιστρεπτέο τμήμα των ενισχύσεων εφάπαξ εξασφαλίζοντας και την επιπλέον έκπτωση του 15%. Τώρα, υπάρχουν σκέψεις και για οριζόντια παράταση, και γι’ αυτούς που θα αποπληρώσουν σε 60 δόσεις.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 15/12/2021]