ΑΝΟΊΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ – ΔΩΡΕΈΣ – «ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ» ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

Τις «πύλες» της και στις ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές αναμένεται να «ανοίξει» μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η πλατφόρμα myProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι συγκεκριμένες πράξεις, ειδικά μετά την αύξηση του αφορολογήτου στα 800.000 ευρώ συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα υπάρχει η σκέψη παράτασης των μεταβιβάσεων ακινήτων με «παλιές» αντικειμενικές αξίες. Προσοχή όμως: Η Εφορία καραδοκεί και στήνει «παγίδες».

Έως σήμερα η πλατφόρμα myproperty.aade.gov.gr επιτρέπει τη διενέργεια μιας «απλής» αγοραπωλησίας ακινήτου ηλεκτρονικά χωρίς να χρειαστεί οι συμβαλλόμενοι να επισκεφτούν την Εφορία.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει την επέκταση και σε κάθε άλλη πράξη μεταβίβασης ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Πότε αρχίζουν οι «ηλεκτρονικές» γονικές παροχές – δωρεές

Αυτή η δυνατότητα για το «κομμάτι» των γονικών παροχών – δωρεών θα ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επόμενο δεκαήμερο και η διαδικασία πλέον θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου, χωρίς να χρειαστεί οι ενδιαφερόμενοι να συγκεντρώνουν δεκάδες χαρτιά και να επισκεφτούν την αρμόδια ΔΟΥ.

Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου. Η ενεργοποίησή του αναμένεται προς το τέλος του χρόνου και στον εν λόγω φάκελο θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου οι φορολογούμενοι να μην χρειάζεται να τα συγκεντρώνουν από διαφορετικές υπηρεσίες του Δημοσίου με φυσική παρουσία.

Σήμερα ήδη υπάρχει η δυνατότητα μέσω του myProperty της ΑΑΔΕ να ολοκληρώνουν τη διαδικασία της μεταβίβασης χωρίς να επισκεφτούν την εφορία, αλλά ακολουθώντας μόνο μια απλή διαδικασία μέσω του υπολογιστή τους, η οποία έχει εννέα βήματα.

Ποια είναι αυτά;

• Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή

• Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet

• Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση

• Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος

• Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης

• Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)

• Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου

• Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή

• Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty

«Φύλλο και φτερό» γονικές παροχές και δωρεές

«Φύλλο και φτερό» ετοιμάζεται, πάντως, να κάνει η Εφορία τις γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών που έγιναν ιδιαίτερα «δημοφιλείς» μετά την αύξηση του αφορολογήτου στα 800.000 ευρώ: Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι εν λόγω πράξεις μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, έτσι ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα προέλευσης των χρημάτων.

Χιλιάδες είναι οι υποθέσεις δωρεών και γονικών παροχών που έχουν κινήσει το «ενδιαφέρον» των ελεγκτικών αρχών και πραγματοποιήθηκαν μετά την αύξηση -από την 1η Οκτωβρίου- του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 800.000 ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Προϋπόθεση για γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας είναι να διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή τα χρήματα να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό.

Εάν η μεταβίβαση των χρηματικών ποσών δεν πραγματοποιηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος, τότε οι φορολογούμενοι θα έχουν διπλούς… μπελάδες, αφού αφενός θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, αφετέρου θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Οι γονείς που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους μπορεί να απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου μετά τη νομοθετική παρέμβαση, αλλά θα πρέπει να δικαιολογούν το «πόθεν έσχες».
Να αποδεικνύουν, δηλαδή, στην εφορία ότι τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν αποκτηθεί νόμιμα.

Από την άλλη πλευρά, και οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητη περιουσία από τους γονείς, τους συζύγους ή τους παππούδες τους θα πρέπει να διαθέτουν τα εισοδήματα για να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης. Επιπλέον, με αφορμή μια δωρεά που έκανε ο γονέας προς το παιδί, υπάρχει κίνδυνος γενικευμένου φορολογικού ελέγχου για το σύνολο των καταθέσεων των τραπεζικών λογαριασμών του.

Οι φορολογούμενοι που κάνουν γονικές παροχές η δωρεές χρηματικών ποσών ή ακίνητης περιουσίας στα παιδιά τους, τους συζύγους, τους γονείς ή στα εγγόνια τους υποβάλλουν σχετική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, αναγράφοντας τον δικό τους ΑΦΜ καθώς και τον ΑΦΜ του αποδέκτη.

Με την υποβολή της δήλωσης δηλώνεται ο ΑΦΜ αυτού που δωρίζει και φυσικά αυτού που αποδέχεται τη δωρεά. Ο τελευταίος θα μπορεί να επικαλείται το ποσό για να δικαιολογεί τα δικά του τεκμήρια και ο πρώτος θα ελέγχεται για την προέλευση των χρημάτων.

Η εφορία θα ψάχνει μέσα από τις δηλώσεις εάν από το εισόδημα παρελθουσών χρήσεων ή από το προϊόν πώλησης περιουσιακών στοιχείων στο παρελθόν καλύπτεται το ποσό της γονικής παροχής σε χρήμα.

Σε περίπτωση μη κάλυψης, ο γονιός θα φορολογείται για το ακάλυπτο ποσό με συντελεστές που θα φτάνουν ακόμα και το 44%, καθώς θα ενεργοποιείται η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Από την πλευρά του, το παιδί θα μπορεί να επικαλεστεί τη δωρεά για να δικαιολογήσει μελλοντικές δαπάνες για αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Αν πρόκειται για ακίνητο, αυτός που το αποκτά θα πρέπει με τα εισοδήματα που θα δηλώνει στην εφορία να καλύπτει το τεκμήριο διαβίωσης. Επίσης, αν υποβληθεί δήλωση αλλά δεν υπάρχει παραστατικό, τότε θα καταλογιστεί φόρος 10% επί του ποσού που δωρίστηκε.

Παράταση για μεταβιβάσεις με παλιές αντικειμενικές

Διάταξη νόμου με την οποία θα δίνεται παράταση μεταβιβάσεων ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες έως τις 15 Ιανουαρίου 2022 προωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Οικονομικών.

Η «δεύτερη ευκαιρία» αφορά όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση μεταβίβασης ακινήτων στην εφορία τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΠΗΓΗ: https://www.enikos.gr  8/12/2021