ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ – ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περιφερειακά έργα τοπικής και εθνικής σημασίας και ιδιωτικές επενδύσεις νέας εποχής, συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 

Πριν την έναρξή του 2022 θα πρέπει να γίνει την αίτηση της πρώτης δόσης ύψους 3,7 δισ. από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης η οποία εκκρεμεί από τον Οκτώβριο. Η καθυστέρηση υπήρξε γιατί από τον Ιούλιο που εγκρίθηκε το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης, οι Βρυξέλλες έστειλαν τα τελικά έγγραφα της επιχειρησιακής σύμβασης που θα πρέπει να υπογραφεί με το ΥΠΟΙΚ στα τέλη Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη σύμβαση, αναμένεται να υπογραφεί πριν το τέλος του χρόνου. Με δεδομένο ότι και τα πρώτα 13 ορόσημα έχουν πλέον ολοκληρωθεί, η Ελλάδα θα κάνει και επίσημα το αίτημα για την πρώτη κανονική δόση από το Ταμείο στις αρχές του επόμενου χρόνου, με προοπτική αυτή να εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο. 

Εξίσου σημαντικό βήμα θα είναι οι τελικές υπογραφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ( Alpha, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank ) την Optima bank την Παγκρήτια Τράπεζα και την Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας, των συμβάσεων για την συμμετοχή τους, στις χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων.

Μετά την υπογραφή των συμβάσεων θα διατεθούν συνολικά 1,4 δισ. δανείων του Ταμείου ανάκαμψης, στις τράπεζες για την έναρξη της αξιολόγησης και προώθησης επενδύσεων. Τα 800 εκ ευρώ, θα δοθούν στις εμπορικές τράπεζες 100 εκ ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης ( EBRD) και 500 εκ ευρώ στην ΕΤΕπ. Με τις δύο τελευταίες, οι συμβάσεις συμμετοχής με χρηματοδότηση 1 δισ. από την πρώτη και 5 δισ. από την δεύτερη, έχουν υπογραφεί εδώ και περίπου ένα μήνα.

Οι δύο αυτές κινήσεις, θα φτάσουν το Ταμείο Ανάκαμψης στο “σημείο μηδέν” από όπου θα ξεκινήσει και η ουσιαστική υλοποίησή του, τόσο σε επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) όσο και σε μεταρρυθμίσεις.

Πού θα διατεθούν τα χρήματα

Οι επενδύσεις του ΠΔΕ του 2022, είναι σχεδόν μοιρασμένες 5 δισ. ευρώ να αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 5 δισ. ( συν 1 δισ. την δημόσια συμμετοχή ) για το “κλείσιμο’ της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020, αλλά και την εκκίνηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2021-2027, μετά τα μέσα του χρόνου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτήσει για τον επόμενο χρόνο επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για προγράμματα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με ειδικότερες παρεμβάσεις σε τουρισμό, πρωτογενή παραγωγή ενώ μέσα σε αυτά προγράμματα, περιλαμβάνεται και το νέο εξοικονομώ.

Επίσης, τον επόμενο χρόνο θα τρέξουν τα προγράμματα κατάρτισης και ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης του υπουργείου εργασίας, ύψους 650 εκ ευρώ.

Θα προχωρήσουν επίσης, ώριμα μεγάλα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί από φέτος στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες και κάποια μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα θα συνεχίσουν να τρέχουν δράσεις που αφορούν την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους και των υπουργείων υγείας, παιδείας και δικαιοσύνης ύψους 1 δισ. ευρώ.

Μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, στις οποίες η συμμετοχή από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Σε αυτές, θα περιλαμβάνονται και επενδύσεις για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεις μόλις ψηφιστεί στην Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Σημαντικό κομμάτι των δημόσιων επενδύσεων θα αποτελέσει η ολοκλήρωση έργων ύψους 4 δισ. ευρώ από την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και θα κινητοποιηθούν και έργα 1 δισ. από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 -2027. 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι μεγάλοι κίνδυνοι, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ, θα είναι οι υπερβολικά υψηλές εκπτώσεις που θα κάνουν οι μειοδότες, οι ενδεχόμενες δικαστικές εμπλοκές που θα φέρουν καθυστερήσεις και φυσικά οι αστοχίες της δημόσιας διοίκησης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 16/12/2021]