6ο GREEK RAW MATERIALS COMMUNITY DIALOGUE: ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

Η κοινωνική αποδοχή του τομέα των Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ), σε συνδυασμό με τη δέσμευση του κλάδου σε υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές, ως εγγύηση για να συνεχίσουν οι ΟΠΥ να αποτελούν κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Greek Raw Materials Community Dialogue, της συνάντησης-θεσμού για την Ελληνική Κοινότητα των Ορυκτών Πρώτων Υλών, που διοργάνωσε για έκτη συνεχή χρονιά το Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας για τις Πρώτες Ύλες – EIT RawMaterials Hub: Regional Center Greece (RCGREECE) στις 7-8 Δεκεμβρίου 2021

Συγκεντρώνοντας για μια ακόμα χρονιά κορυφαίες προσωπικότητες του τομέα των ΟΠΥ, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την αγορά αλλά και την πολιτική ηγεσία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η φετινή συνάντηση εστίασε στο ζήτημα της Κοινωνικής Αποδοχής (Social License to Operate – SLO), με τον κ. Ιωάννη Πασπαλιάρη, Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Director του EIT RawMaterials Hub- Regional Center Greece, να ανοίγει τις διήμερες, διαδικτυακές εργασίες τονίζοντας ότι η σχέση του κλάδου με την Κοινωνία είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κοινότητα των ΟΠΥ.

Από την πλευρά του, ο Krzysztof Kubacki, Director του EIT RM Innovation Hub, CLC East, αναφέρθηκε στην εξίσου σημαντική πρόκληση της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) της Ε.Ε., τονίζοντας ότι «χωρίς τις ορυκτές πρώτες ύλες η Συμφωνία δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς βασικές παράμετροι, όπως η ηλεκτροκίνηση, χρειάζονται κοβάλτιο, χαλκό, ασήμι κλπ» και συνδέοντας το ρόλο των ΟΠΥ σε αυτή την προσπάθεια με την αειφορία και τις σχέσεις με την Κοινωνία. 

Για το θέμα της Κοινωνικής Αποδοχής του κλάδου μίλησε και η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ήταν κεντρική ομιλήτρια την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης. Η κα Σδούκου περιέγραψε το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την υπεύθυνη εξόρυξη, τονίζοντας ότι η έννοια της Κοινωνικής Ευθύνης εισήχθη από τη δεκαετία του 1990 ακριβώς επειδή έως τότε ο κλάδος δεν είχε μπορέσει να ανταποκριθεί στις κοινωνικές προσδοκίες και προκλήσεις. Η ίδια αναφέρθηκε σε μια σύντομη λίστα με τρέχοντα έργα στην Ελλάδα τα οποία «θα επιτρέψουν στον τομέα των Πρώτων Υλών να συνεχίσει να αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας με σύγχρονο και κοινωνικά φιλικό τρόπο». 

Κατά την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τακτικές και τους κανόνες της υπεύθυνης εξόρυξης  και στην εδραίωση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με διάλογο μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης. Η Maria Nyberg, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη για βιώσιμους πόρους και προανήγγειλε πρωτοβουλία της Ε.Ε. για βιώσιμα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας αλλά και της διαδικασίας εξόρυξης των ΟΠΥ. Από την πλευρά του, ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, τόνισε ότι η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ΟΠΥ είναι δυνατή μόνο μέσω της βιώσιμης εξόρυξης, προσθέτοντας ότι «ο κλάδος έχει ασχοληθεί εδώ και πολύ καιρό με αυτή την πρόκληση, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η επιχειρηματική επιτυχία συνδυάζεται με τις υπεύθυνες πρακτικές».

Όλοι οι ομιλητές της πρώτης ημέρας συμφώνησαν ότι οι βασικές προϋποθέσεις για βιώσιμες αλλαγές στον κλάδο είναι η αξιοποίηση των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων, η ανταπόκριση στις κοινωνικές προκλήσεις, το κατάλληλο εργατικό δυναμικό και η επένδυση στην έρευνα, καθώς και ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί Κοινωνική Αποδοχή είναι μέσω μακροπρόθεσμου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους.

Η κα Pamela Lesser, Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Lapland, κεντρική ομιλήτρια τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, επικέντρωσε την τοποθέτησή της στο ρόλο των κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι η Κοινωνική Αποδοχή αφορά μεν τις σχέσεις μεταξύ της βιομηχανίας και της κοινωνίας, αλλά η πολιτική μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση δίνοντας κίνητρα για τη συμπεριφορά των εταιρειών. Πρόσθεσε, δε, πως σε ό,τι αφορά το SLO πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, εκτιμώντας ότι οι εταιρείες πρέπει να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμους στόχους, ενώ είναι καθήκον των κυβερνώντων να οικοδομούν μακροπρόθεσμες συνθήκες (εκπαίδευση, αξίες, καινοτομία κ.λπ.).

Στο πλαίσιο των συζητήσεων της δεύτερης ημέρας, οι κ.κ. Ιωάννης Παπασπύρος από το Αλουμίνιο της Ελλάδος και Γιώργος Μαυραγάνης από την ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των ΟΠΥ στην Ελλάδα, παρουσίασαν τις θέσεις και τις δράσεις των εταιρειών τους με στόχο την Κοινωνική Αποδοχή, τονίζοντας αμφότεροι την ισχυρή δέσμευση της βιομηχανίας να τηρήσει στάση της κοινωνικής ευθύνης, με συμμετοχή σε διεθνείς φορείς, έλεγχο, υποβολή εκθέσεων και έργα για την ευημερία της κοινότητας με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων.

Η διήμερη εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης μεταξύ των συμμετεχόντων και με απαντήσεις στις ερωτήσεις όσων παρακολούθησαν τις εργασίες.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, 13/12/2021]