ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ένας χρόνος έκλεισε χθες από τις 9 Νοεμβρίου του 2020, όταν η Pfizer μαζί με τον Γερμανό εταίρο της BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους απέναντι στον Covid-19 είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας του κορονοϊού και δημιουργώντας άκρατο ενθουσιασμό για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών. Παρότι ένα μέρος των αισιόδοξων προσδοκιών ευοδώθηκε, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, από τις αναδυόμενες αγορές έως τις μετοχές των αεροπορικών, που υπολειτουργεί και ένα μέρος της αγοράς που μοιράζεται μεταξύ κερδισμένων και χαμένων.

Μεγάλος χαμένος ο χρυσός

Ο μεγάλος χαμένος του 12μήνου των εμβολίων αλλά και της έξαρσης του πληθωρισμού είναι ο χρυσός, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, καθότι θεωρείται αντιστάθμισμα στην άνοδο των τιμών καταναλωτή. Παρ’ όλα αυτά, ο χρυσός έχασε έδαφος και μαζί του και οι μεταλλευτικοί κολοσσοί του βασικού μετάλλου που αναδείχθηκαν στον χειρότερο σε επίδοση κλάδο του S&P 500.

Να σημειωθεί ότι ο χρυσός ιστορικά βρίσκεται σε αντίστροφη σχέση με τις πραγματικές αποδόσεις.

Όσο λιγότερα προσφέρουν τα ομόλογα μετά τον πληθωρισμό, τόσο πιο ελκυστικός γίνεται ο χρυσός. Όμως, οι πραγματικές αποδόσεις παρέμειναν εξωφρενικά χαμηλές και παρ’ όλα αυτά το όλο σκηνικό δεν βοήθησε.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν το 2013 στη διάρκεια του taper tantrum της αγοράς ομολόγων. Την άνοιξη του 2013, όταν οι ομολογιακές αποδόσεις στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την ξαφνική πιο αυστηρή γραμμή της Φέντεραλ Ριζέρβ, ο χρυσός κατέγραψε δραματική πτώση.

Προειδοποιήσεις

Αναλυτές του Bloomberg προειδοποιούν ότι η χαμηλή επίδοση του χρυσού στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών μπορεί να εμπεριέχει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα:

Εάν επαληθευτούν, με βάση τα σημερινά στοιχεία, οι προβλέψεις για πληθωρισμό τουλάχιστον 4% τον Οκτώβριο για έκτο διαδοχικό μήνα στις ΗΠΑ, τότε θα αναζωπυρωθούν οι συζητήσεις για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, δίνοντας μία πολύ καλή δικαιολογία στις αγορές κρατικών ομολόγων για νέο «κύμα» ρευστοποιήσεων.

[ΠΗΓΗ: https://www.1069.gr/, 10/11/2021]