ΣΠ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Στο γεγονός ότι μόλις λάβει τέλος η πανδημία θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι να μην φτάσουμε σε νέα κρίση και νέα πτώχευση τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του Fortune CEO Initiative 2021. “Βλέπουμε ότι γίνονται γύρω μας πράγματα extreme. Μου έκανε εντύπωση η απεργία των ανθρώπων της εστίασης, όπου τι ζητούσαν από το κράτος; Να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι στα καταστήματα; Βλέπουμε να επιστρέφει η περίοδος των παράλογων συνδικαλιστικών αιτημάτων, που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Και βλέπω και ένα κράτος που έχει μπει σε αυτή την πορεία και αυτό με ανησυχεί”. 

“Φοβάμαι πως έχουμε ακουμπήσει πολλές ελπίδες στο Ταμείο Ανάκαμψης”

Σε ό,τι αφορά την οικονομική στρατηγική που ακολουθείται στην Ελλάδα ο κύριος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι “φοβάμαι πως έχουμε ακουμπήσει πολλές ελπίδες στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα συμφωνήσω ότι θα απευθυνθεί σε μεγάλους οργανισμούς. Και για να το πούμε ξεκάθαρα, τα πρώτα 5-6 έργα που μπήκαν στο Ταμείο ήταν μεγάλα έργα υποδομών. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να λειτουργήσει στον ιδιωτικό τομέα. Τα επιτόκια είναι ήδη αρκετά χαμηλά και το Ταμείο δίνει πρόσβαση σε ακόμα χαμηλότερα επιτόκια. Οι επενδύσεις που θα γίνονταν έτσι ή αλλιώς θα δανειστούν χαμηλότερα και αυτό θα τις βοηθήσει. Χρειαζόμαστε ωστόσο μεγάλες επενδύσεις, εμβληματικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε μεγέθυνση των επιχειρήσεων για να σταθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να είναι ανταγωνιστικές”, τόνισε. 

“Οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται στο γεγονός ότι φοροδιαφεύγουν”

Στο κατά πόσο οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, ο ίδιος είπε με έμφαση ότι “οι τράπεζες είναι πνιγμένες στη ρευστότητα και θέλουν να δώσουν δάνεια. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν είμαστε ικανοί να πάρουμε τα λεφτά. Οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται στο γεγονός ότι φοροδιαφεύγουν. Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Συχνά δεν κόβουν αποδείξεις, έχουν φτωχό στελεχιακό δυναμικό. Εγώ δεν αδικώ τις τράπεζες που δίνουν δάνεια, αλλά τις επιχειρήσεις που δεν έχουν τις δυνατότητες να λάβουν τα δάνεια αυτά”. 

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώθηκαν πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες και εξαγορές, λέγοντας ότι το 2021 είναι μία χρονιά ρεκόρ από εξαγορές, ενώ έχουν γίνει επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένα funds που υπερβαίνουν τα 8-9 δισ. ευρώ. “Οι ξένοι αναγνωρίζουν αυτές τις ευκαιρίες και έχουν τις δυνατότητες να συνενώσουν μικρότερες εταιρείες και να δημιουργήσουν μεγαλύτερες που θα είναι πιο ανταγωνιστικές. Αυτοί που κινούνται πάντως στην λλάδα είναι κυρίως τα funds και όχι στρατηγικοί επενδυτές, τα οποία λειτουργούν με επενδυτικό ορίζοντα 4-5 ετών και θα θελήσουν να βγουν από τις επενδύσεις. Εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να παίξουμε ρόλο να πάρουμε πίσω ορισμένα από αυτά τα ελληνικά μαγαζιά, να τα αξιοποιήσουμε και να τα πάμε παρακάτω”. 

Σχολιάζοντας την δυνατότητα των Ελλήνων να προβούν σε συνεργασίες επισήμανε ότι “o  Έλληνας δεν έχει την νοοροπία του συνεταιρίζεσθαι. Από το σχολείο δεν μαθαίνουμε να δουλεύουμε σε ομάδες. Δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες θα συνεταιριστούν και θα γίνουν αλλαγές στην ελληνική οικονομία”. 

“Ζούμε έναν άγριο πληθωρισμό, ο οποίος θα περάσει και στους μισθούς”

Με αφορμή τις ανατιμήσεις σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα και της βιομηχανίας που μεταφέρονται εν τέλει στην αγορά έκανε λόγο για έναν άγριο πληθωρισμό, ο οποίος στα τρόφιμα είναι πολύ υψηλός. Όπως είπε τα φυτικά λιπαρά έχουν αυξηθεί κατά 400% από πέρυσι. Τα δημητριακά κινούνται μεταξύ 50% και 60%, τα υλικά συσκευασίας κατά 50%, η ζάχαρη με 18%, το κακάο με 15%. “Δεν γίνεται να μην περάσει στους μισθούς ο πληθωρισμός. Από τον Γενάρη θα αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να τον περάσουν και στους μισθούς. Έχω την εντύπωση ότι θα ζήσουμε με πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. Το καλό για την Ελλάδα είναι ότι η κυρία Λαγκάρντ έχει αποφασίσει να μην αλλάξει το μείγμα πολιτικής της, αλλά όταν θα αποφασίσει να το αλλάξει θα στενοχωρηθούμε”. 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γιώργου Λαμπίρη, 24/11/2021]