ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ

Νέα μέτρα, αυτή τη φορά προς την επαναφορά της κανονικότητας για τους εμβολιασμένους, βρίσκονται προ των πυλών με τις σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας να έχουν προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη. Στόχος είναι να σταλεί ένα πιο καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία, και στο τραπέζι βρίσκεται ένα «πακέτο μέτρων» υπέρ των εμβολιασμένων το οποίο θα επιτρέπει πλήρη ελευθερία σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης.

Σύμφωνα, με τις έως τώρα πληροφορίες τα νέα μέτρα, που εστιάζουν στην παροχή μεγαλύτερων ελευθεριών στους εμβολιασμένους, θα φέρουν πλήρη ελευθερία στους αμιγείς χώρους, επαναφέροντας στους χώρους διασκέδασης και εστίασης, τα παλιά δεδομένα. Αναλυτικότερα πλέον θα επιτρέπεται να κάθονται όρθιοι, κάτι που επίσης σήμερα απαγορεύεται αφού όλοι θα πρέπει να βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι, ενώ επιστρέφει και η μουσική, ακόμη και ο χορός. Μάλιστα τα παραπάνω μέτρα θα ισχύουν ακόμη και στις «κόκκινες περιοχές», κάτι που όχι μόνο συνέβαινε ως τώρα αλλά επιβαλλόταν βραδινό lockdown από τη 1:00 – 06:00.

Πρακτικά, θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων και κανέναν περιορισμό, ενώ στα σενάρια που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι αν θα υπάρξει η δυνατότητα να μπορούν κυκλοφορούν στις ώρες που ισχύει το απαγορευτικό κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί υψηλού επιδημιολογικού φορτίου επίσης και στις «κόκκινες» περιοχές.

Πλεύρης: Σχέδιο για περισσότερες «ελευθερίες» στους εμβολιασμένους

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έκανε λόγο αποκάλυψε ότι έρχεται σχέδιο μεγαλύτερων ελευθεριών για τους εμβολιασμένους αλλά και για αλλαγή στον χαρακτήρα των μέτρων των ανεμβολίαστων που εξετάζει η κυβέρνηση και σημείωσε πως «εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας», ενώ τόνισε πως «σε χώρους μικτούς θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ενώ ταυτόχρονα, σημείωσε πως ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί και τόνισε κατηγορηματικά ότι άπαξ και υπάρχει εμβόλιο, γίνονται τεστ και το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο, η οικονομία δεν κλείνει, δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων».

Πέτσας: Μεγαλύτερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους

Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο, Τετάρτη, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κάνοντας και εκείνος λόγο για «νέες και μεγαλύτερες ελευθερίες στους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι» και παράλληλα ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων»αποκαλύπτοντας πως αυτό θα είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο από το υπουργό Υγείας.

Θεμιστοκλέους: Οι εμβολιασμένοι αποκτούν δικαιώματα φυσιολογικής ζωής

«Οι εμβολιασμένοι κατά της covid-19 μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Συνεπώς θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Κάποιος που εμβολιάζεται, φτάνει πιο κοντά σε μία φυσιολογική ζωή» ανέφερε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ερωτηθείς σχετικά για την άρση των περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους.

Κοντογεώργης: Ανακοινώσεις για την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων

Στα μέτρα που προσανατολίζεται η κυβέρνηση αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος μιλώντας στο Open γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ειδικών θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα, ενώ θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για θέματα δημόσιας υγείας και διαχείρισης της πανδημίας σε σχέση με την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων πολιτών, αλλά και των μέτρων που πρέπει να υπάρχουν για να προστατευθούν οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται.

Εξαδάκτυλος: Περισσότερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επιστήμονες που έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες ώρες. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τάχθηκε υπέρ των περισσότερων ελευθεριών για τους εμβολιασμένους πολίτες, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται για προνόμιο ή τιμωρία αλλά για «αποκατάσταση της πραγματικότητας» και εξήγησε ότι οι εμβολιασμένοι που είναι προστατευμένοι έναντι του ιού πρέπει να ζουν φυσιολογικά και να μην περιορίζονται οι ελευθερίες τους και οι ανεμβολίαστοι να προστατεύονται επαρκώς για να μην καταλήγουν στη ΜΕΘ.

Καπραβέλος: Πάμε για τραγωδία ανεμβολίαστων

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου καθώς η πίεση όπως είπε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα είναι ασφυκτική και αν δεν σταματήσει η διασπορά προβλέπει «μια τεράστια υγειονομική κρίση, μια τραγωδία των ανεμβολίαστων», παρόλα αυτά τάχθηκε υπέρ ενός σαφή διαχωρισμού μεταξύ των εμβολιασμένων και του περιορισμού της κινητικότητας των ανεμβολίαστων προκειμένου «να προφυλάξουμε τους ίδιους και το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Βασιλακόπουλος: Παρέλαση μόνο με εμβολιασμένους και μάσκες

Υπέρ στον διαχωρισμό των εμβολιασμένων, έναντι των ανεμβολίαστων τάσσεται και ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «πρέπει να δοθούν κίνητρα, καθώς αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμένοι έχουν τις ίδιες προσβάσεις με τους ανεμβολίαστους» και συμπλήρωσε πως «όταν πάμε στην λογική των οριζόντιων μέτρων, αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί λέει «γιατί να εμβολιαστώ»».

(Φωτογραφία αρχείου/ Eurokinissi)

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 5/10/2021]