ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ – ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ «ΒΑΡΙΑ ΟΠΛΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΣΙΟΔΡΑ

Χτες ο κ. Τσιόδρας μίλησε για χαμηλό αριθμό νοσηλειών και θανάτων στις περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας.

Στο στόχαστρο από επιστήμονες αλλά και αρμόδιους του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα τόσο εξαιτίας των «κολλημένων» νούμερων στην εμβολιαστική κάλυψη, όσο και της πίεσης που δέχεται το σύστημα εξαιτίας των αυξημένων νοσηλειών.

Χτες από την μία είχαμε την επανεμφάνιση του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος προέβλεψε έξαρση του ιού στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ από την άλλη το υπουργείου Υγείας παρουσίασε το πλάνο του προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 

Την ώρα λοιπόν που ο Σωτήρης Τσιόδρας εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όσων διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πως γίνεται η σύγκριση των δεδομένων, το υπ. Υγείας ανακοίνωσε την αποστολή Κινητών Μονάδων σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να γίνει «push» στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Ερμής» του μηνύματος αυτού είναι ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ξεκινώντας σήμερα από το Κιλκίς  θα βρεθεί στα χωριά όπου θα γίνονται οι εμβολιασμοί στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας έναντι της νόσου Covid-19.

Ο κ. Θεμιστοκλέους θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Χτες ο κ. Τσιόδρας μίλησε για χαμηλό αριθμό νοσηλειών και θανάτων στις περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας. 

Σε Μακεδονία και Θράκη σχεδόν οι 4 από τους δέκα ασθενείς από όλη τη χώρα

Συγκεκριμένα στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα ασθενείς με covid-19 της χώρας, ενώ στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα περίπου 60% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο σε αρκετές Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της Β. Ελλάδας.

Στο Κιλκίς είναι ανεμβολίαστο το 58,4%, στην Πιερία το 57,7% του πληθυσμού, στη Δράμα το 56,8%, στην Ξάνθη το 54,2%, στις Σέρρες το 53,6%, στη Χαλκιδική και στη Φλώρινα το 52,3%.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία» εξορμούν σε απομακρυσμένα χωριά της Β. Ελλάδας από σήμερα έως και 14 Οκτωβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο με τον κ. Τσιόδρα μίλησε και η κα. Γκάγκα αναφέροντας πως όσοι αυξάνονται οι εμβολιασμοί, τόσο μειώνονται οι θάνατοι.

«Από το 20% στο 85% εμβολιαστική κάλυψη, μείωση θανάτων 20 φορές» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, «αν πάμε στο 85%, θα έχουμε 5 φορές λιγότερους θανάτους».

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει εμβολιάσει πλήρως το 59% του πληθυσμού της, ενώ οι θάνατοι (τις τελευταίες 14 ημέρες) ανά ένα εκατ. πληθυσμού ανέρχονται σε 43. 

Σημειώνεται πως οι θάνατοι ασθενών με Covid-19 στη χώρα μας από την έναρξη της επιδημίας έχουν ξεπεράσει τις 15.000.

Εμβολιασμοί πόρτα- πόρτα

Την Τρίτη οι κινητές μονάδες έφτασν σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης. Οι επισκέψεις των κινητών μονάδων θα συνεχιστούν την Τετάρτη, σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, της Σοφίας Χρήστου, 12/10/2021]