Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΑΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η τρύπα του διαβόλου, όπως την ονόμασαν οι παλιοί κάτοικοι του χωριού, βρίσκεται στον Στανό Χαλκιδικής στην τοποθεσία Τζουχτσιαλη. Το βάθος της αλλά και το πώς προήλθε είναι άγνωστο.

Ο Στανός είναι το τρίτο σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αριστοτέλη και το δεύτερο χωριό στην Ελλάδα σε οικογένειες πολυτέκνων. Συνορεύει βόρεια με το νομό Θεσσαλονίκης, τα χωριά Μελισσουργό και Νέα Μάδυτο, νότια με την Αρναία, δυτικά με τη Μαραθούσα και ανατολικά με τη Βαρβάρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 515 μ. Η απόσταση από την Αρναία είναι 8 χιλιόμετρα. Λειτουργεί το Δημοτικό σχολείο, το Νηπιαγωγείο, ο παιδικός Σταθμός το ταχυδρομείο και ο πολιτιστικός σύλλογος. Από αθλητική άποψη δραστηριοποιείται η ποδοσφαιρική ομάδα Θύελλα Στανού. Πανηγυρίζει την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε εορτάζεται η μνήμη της νεομάρτυρος Χάιδως.

Για το όνομα του χωριού υπάρχουν διάφορες εκδοχές, όπως το ότι έλαβε την ονομασία του από στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου με αυτό το όνομα, ή από κάποιο μέταλλο ή από το λατινικό επίθετο stanus-a-um, που σημαίνει: αυτός που συγκρατεί το νερό. Επίσης, μια ακόμα εκδοχή κάνει λόγο για τις στάνες, που στα παλιά τα χρόνια είχαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. Οι κάτοικοι του Στανού συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίοι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 ήταν ο Γιοβάνης Κώστα και ο Χρήστος Οικονόμου.

(Πηγή φώτο: facebook Στανός Χαλκιδικής)

[ΠΗΓΗ: https://blog.moudaniwn.gr/, με πληροφορίες από: wikipedia.org, 30/9/2021]