ΞΕΦΕΥΓΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ – ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΡΕΚΟΡ 10ΕΤΙΑΣ

Τα άλλα βασικά μέταλλα κινήθηκαν σε γενικές γραμμές σε υψηλότερα επίπεδα, με τον χαλκό να αυξάνεται κατά 0,7%.

Η τιμή του αλουμινίου κινήθηκε ανοδικά για έβδομη μέρα φτάνοντας κοντά σε υψηλό δεκαετίας, καθώς η αυξανόμενη μείωση της παραγωγής στην Κίνα ενίσχυσε τους φόβους για περιορισμό της προσφοράς.

Η νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Κουανγκσί, όπου παράγονται σημαντικές ποσότητες του μετάλλου, πρόκειται να μειώσει την παραγωγή ενεργοβόρων υλικών, όπως το αλουμίνιο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι η αυτόνομη περιοχή Σιντσιάνγκ της Κίνας έχει ήδη προχωρήσει σε παρόμοιους περιορισμούς.

Οι εν λόγω κινήσεις αποτελούν μέρος της εκστρατείας του Πεκίνου για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση των εκπομπών ρύπων. Η Κίνα παράγει περίπου το 60% του παγκόσμιου αλουμινίου και οι ανησυχίες για την παραγωγή ώθησαν μερικά από τα μεγαλύτερα μεταλλουργεία της χώρας να πραγματοποιήσουν μια σύσκεψη μέσω βιντεοκλήσης τη Δευτέρα στην οποία δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν την προσφορά και να αποφύγουν τις κερδοσκοπίες και τις παράλογες αυξήσεις των τιμών.

Το αλουμίνιο αυξήθηκε 2% στα 2.701,50 δολάρια ο μετρικός τόνος στο ΧΜΛ, φτάνοντας κοντά στο επίπεδο ρεκόρ του Απριλίου του 2018. Βάσει της τιμής κλεισίματος, το μέταλλο είναι ήδη στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Τα άλλα βασικά μέταλλα κινήθηκαν σε γενικές γραμμές σε υψηλότερα επίπεδα, με τον χαλκό να αυξάνεται κατά 0,7% καθώς σε δύο ακόμη ορυχεία στη Χιλή, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής, πραγματοποιήθηκαν απεργίες.

Οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν σχεδόν 40% φέτος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, μετά τον κασσίτερο. Η Goldman Sachs, η Citigroup και η Trafigura Group συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που προβλέπουν περαιτέρω κέρδη καθώς η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερες ελλείψεις και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ανακόπτεται.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.profilnet.gr/, από newmoney.gr, 2/9/2021]