ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2023 ΜΕ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΝΔ Η ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

Η κυβέρνηση δημιουργεί πλούτο και τον μοιράζει δίκαια, αυτή είναι η λογική της, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το στίγμα των μέτρων που ανακοίνωσε χθες, αποκρούοντας τον όρο “παροχές” και δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι νιώθει πολύ ασφαλής για την ελληνική οικονομία και την αναθεώρηση της πρόβλεψης της ανάπτυξης στο 5,9%. 

Όπως είπε αρκετά κατηγορηματικά δε, η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει, νέο lockdown στην οικονομία λόγω πανδημίας δεν πρόκειται να υπάρξει.

Το κλείσιμο της οικονομίας ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Tύπου που παραχωρεί  στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, το απέκλεισε μεν αλλά όχι και την πιθανότητα επέκτασης στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών παρότι απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις προθέσεις του.

Αιχμηρός ήταν στις αναφορές του για την αξιωματική αντιπολίτευση:

Αφενός είπε ότι εξάντλησε τα περιθώρια προσπάθειας για συναίνεση: “θα συνεχίσω να συνομιλώ μόνο με την κοινωνία ” είπε και αφετέρου, αποκλείοντας ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και σχολιάζοντας τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές το 2022, δήλωσε: δεν έχω δει πολλές φορές  γαλοπούλες να βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε πολύ σαφής σε ό,τι αφορά τον πολιτικό του σχεδιασμό για το “κάψιμο” της απλής αναλογικής , περιγράφοντας και το δίλημμα των επόμενων εκλογών το οποίο τοποθέτησε -ξανά- στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης:

Αυτοδυναμία της Ν.Δ ή διπλές κάλπες. “Θα επιδιώξω αυτοδυναμία αλλά εάν δεν την επιτύχουμε θα πάμε σε διπλές κάλπες, θέλω να είμαι ξεκάθαρος”, απάντησε απερίφραστα, αποκλείοντας κάθε συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας της Ν.Δ.

“Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει αξιακό και πολιτισμικό χάσμα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι διχασμένη η κοινωνία. Αν κάποιοι φαντάζονται ότι το 2021 είναι το 2011” και έρχεται κύμα νεοαγανακτισμένων είναι βαθιά νυχτωμένος. Η κοινωνία έχει προχωρήσει. Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα τι ακριβώς επιδιώκει με αυτούς τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, σχολίασε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απαντώντας για “διχασμό” της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων για: 

Ανάπτυξη 

“Αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς με την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη του 5,9%” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες σημείωσε: αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο πακέτο παροχών. τα μέτρα υπακούν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική: παραγωγή πλούτου και μέρισμα αυτής. 

Υπογράμμισε πάντως πως δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα και η οικονομική δραστηριότητα. Τα μέτρα προστασίας θα συνεχίσουν να ισχύουν: μάσκες και πολλά τεστ και θα επιμείνουμε στη στρατηγική των εμβολιασμών.

Πληθωρισμός – ακρίβεια – μέτρα 

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα του πληθωρισμού ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο εισαγόμενο φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. 

“Η εκτίμησή μου και της ΕΚΤ είναι πως πρόκειται για παροδικό φαινόμενο. Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα μέσω της μείωσης των φόρων, έχουμε εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε πρώτη φάση. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για αισχροκέρδεια. Επιμείναμε πολύ στις τιμές του ρεύματος και κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση μαζί με την ΔΕΗ. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα” είπε ο πρωθυπουργός. 

ΕΝΦΙΑ 

Ποτέ δεν έχουμε μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μείωση με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ, θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ θα μιλήσει πιο αναλυτικά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. “Άποψη μας είναι πως και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίζει η οικονομία να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πολύ σημαντική είναι η εξαγγελία για τις γονικές παροχές”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τουρισμός 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα του τουρισμού ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας”.

Ανασχηματισμός – Συναίνεση

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα, όλοι νομίζετε πως έχετε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό, που θα θέλατε να δείτε, αλλά επιτρέψτε μου η επιλογή των υπουργών είναι δικό μου αποκλειστικό προνόμιο. Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά. Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσα τα κριτήρια. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ. Τελικώς επελέγη ο Χρήστος Στυλιανίδης, ένας επιχειρησιακός υπουργός και ένας ακόμη πιο επιχειρησιακός υφυπουργός για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά”

Επίσης συμπλήρωσε: “Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω”.

Διαβάστε εδώ τι είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου της ΔΕΘ σχετικά με: Σχολεία, Εμβολιασμό – 3η δόση, Δημοσκοπήσεις, Διπλές κάλπες, Μεταναστευτικό, Τουρκία, Καταστροφή στην Εύβοια, Πυρκαγιές – Πολιτική Προστασία, Απολιγνιτοποίηση, Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, Αντιεμβολιαστές, Αμυντική συνεργασία με ΗΠΑ και Γαλλία, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και Διαχείριση κρίσεων.

Να σημειωθεί πως το Σάββατο, κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εικοσιτέσσερα βασικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους,  παρεμβάσεις κατά των ανατιμήσεων, μείωση φόρου από 24 σε 22% για τις επιχειρήσεις σε μόνιμη βάση, υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, απαλλαγή στην εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, μείωση έως και 50% στην επιστροφή επιστρεπτέων προκαταβολών, κατάργηση φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές και επιδότηση εργασίας.

Δείτε εδώ το βίντεο με τη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ:

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 12/9/2021]