ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΞΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΧΡΥΣΟΣ

Σε χαμηλό 2 μηνών έκλεισε ο χρυσός – “Βουτιά” 15% για το ασήμι

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο χρυσός την Πέμπτη, κλείνοντας μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα έξι και πλέον εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στο πολύτιμο μέταλλο και γενικά στα “ασφαλή καταφύγια” και στρέφονται σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. 

“Με την όρεξη για ανάληψη κινδύνου να αυξάνεται και καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανεβαίνουν, ο χρυσός φαίνεται να βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε ελεύθερη πτώση”, σημειώνει ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής στην Oanda.

Η Federal Reserve μετά τη χθεσινή συνεδρίασή της έστειλε ισχυρό μήνυμα ότι πρόκειται να ξεκινήσει “σύντομα” το tapering στις αγορές ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων -που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι με στόχο τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας-, βλέποντας παράλληλα αύξηση επιτοκίων από το επόμενο έτος, εξέλιξη που θα μπορούσε να μειώσει την όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο αν στρέψει τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν αποδόσεις. 

Ειδικότερα, η Fed τόνισε ότι “εάν η πρόοδος συνεχιστεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι σύντομα μπορεί να δικαιολογηθεί η επιβράδυνση του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων”, με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να προσθέτει ότι η έναρξη του tapering θα μπορούσε να ανακοινωθεί τον Νοέμβριο, στην επόμενη συνεδρίαση της FMOC, και να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Παράλληλα, η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) έδειξε προς τουλάχιστον μία αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους κατά 0,25% και τουλάχιστον δύο ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2023, σύμφωνα με τον Jeff Klearman, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην GraniteShares.

“Η στροφή μακριά από το εύκολο χρήμα έρχεται καθώς η άποψη της Fed περί ‘παροδικού’ πληθωρισμού αλλάζει και αυξάνονται οι ανησυχίες για υψηλότερο, διαρκή πληθωρισμό”, πρόσθεσε μιλώντας στο MarketWatch.

Έτσι, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε σήμερα κατά 27,60 δολάρια ή 1,6% και έκλεισε στα 1.751,20 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας την χειρότερη ημερήσια πτώση του από τις 16 Σεπτεμβρίου και κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Αυγούστου.

Πτώση 1% έγραψε και το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το ασήμι, που έχασε 23 σεντς και έκλεισε στα 22,68 δολάρια η ουγγιά, χάνοντας μεγάλο μέρος των κερδών της τάξης του 1,3% που σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 0,5% στα 4,23 δολάρια η λίβρα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου για την πλατίνα σημείωσε απώλειες 0,4% στα 997 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραψε πτώση 3,2% και τερμάτισε στα 1.971,80 δολάρια η ουγγιά.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 23/9/2021]