ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 30 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ

Αν και βρισκόμαστε ήδη στο Σεπτέμβριο και η περίοδος των διακοπών έχει περάσει, τα νούμερα των ημερήσιων εμβολιασμών δεν είναι τα προσδοκώμενα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά μέσο όρο και αυτή την εβδομάδα οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε τριάντα χιλιάδες την ημέρα, νούμερο κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τις επιδόσεις του Ιουνίου (όταν είχαμε περί τους εκατό χιλιάδες ημερήσιους εμβολιασμούς), αλλά και σε σχέση με τα ποσοστά πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ενδεικτικά τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν 29.054 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 19.058 αφορούσαν σε ραντεβού πρώτης δόσης.

Τις τελευταίες 10 ημέρες πάντως, όπως αναφέρει η Αριστοτέλους, 150 χιλιάδες πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού 1ης δόσης, και πάλι όμως ο δρόμος για την ανοσία παραμένει μακρύς.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 6.145 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 58,5% του γενικού πληθυσμού και 67,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 5.780 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55% επί του γενικού πληθυσμού και 64,2% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Πώς θα ανέβουν οι εμβολιασμοί

Από το υπουργείο Υγείας, ενόψει και της έναρξης χορήγησης της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου αρχικά στους ανοσοκατεσταλμένους, ενώ θα ακολουθήσουν και όσοι είναι άνω των εξήντα ετών,, σε κάθε ευκαιρία τονίζεται πόσο κρίσιμο είναι να ανέβουν οι εμβολιασμοί σε όλες τις ομάδες και σε κατηγορίες όπως οι έγκυες. 

Ταυτόχρονα με τις δράσεις στους κατάκοιτους, συνεχίζονται οι δράσεις εμβολιασμού ειδικών κατηγοριών, όπως είναι οι Ρομά, άστεγοι και μετανάστες.

“Όλα εξετάζονται που μπορούν να βοηθήσουν στο να αυξηθεί ο εμβολιασμός. Γίνονται στοχευμένες ενέργειες. Θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες δράσεις, αλλά πρέπει να πούμε ότι είναι αρκετά ενημερωμένος ο πληθυσμός. Ίσως πιο στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης θα υπάρξουν στα παιδιά και ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες” σημείωσε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στις νεότερες  ηλικίες

Στην ηλικιακή ομάδα 18-24 το 45,4% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 47%. 

Στις ηλικίες 15-17, έχει εμβολιαστεί το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%.  Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί δηλαδή 74.000 έφηβοι. 

Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα ραντεβού φτάνει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Στο πρόγραμμα κατ΄ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει μέχρι στιγμής αίτηση 8.424 πολίτες και έχει ήδη γίνει εμβολιασμός σε 6.500 πολίτες.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 7/9/2021]