ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ REBOUND ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ Β’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ – ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ

Αυξάνονται όσο περνά ο καιρός, οι προσδοκίες για ένα εντυπωσιακό rebound της ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του χρόνου, το οποίο θα αναθεωρήσει de facto την επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου οικονομικών για ανάπτυξη 3,6% το 2021.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση στις λιανικές πωλήσεις και τις εξαγωγές ενώ και ο κρίσιμος τομέας του τουρισμού, μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα στα μέσα Μάϊου, δείχνει να επιταχύνει το ρυθμό του. 

Παρά τα αρχικά διφορούμενα μηνύματα λόγω της συνέχισης της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης Δέλτα, ο τουρισμός φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει από τώρα την συντηρητική πρόβλεψη για ανάκτηση φέτος του 40% του τζίρου του 2019. Πλέον, με βάση το ρυθμό των κρατήσεων ειδικά για τους πιο τουριστικούς προορισμούς, στοχεύει σε ένα τζίρο πάνω από το 60% του 2019. Δηλαδή αναμένει τζίρο για το 2021, που θα ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ έναντι 4,5 δισ. ευρώ που κατάφερε το 2020.  Ακόμη και τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, εκφράζουν πλέον μεγαλύτερη αισιοδοξία για το φθινόπωρο όταν η τουριστική κίνηση θα περιοριστεί και θα αυξηθεί ο συνεδριακός τουρισμός.  Ο μόνος φόβος που υπάρχει ακόμη, είναι να έχουμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη μια έξαρση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο, που θα διακόψει απότομα τις τουριστικές ροές.

μετά το τέλος του δεύτερου lock down, είναι κάτι παραπάνω από θετικά.  Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε σε ετήσια βάση τον περασμένο Απρίλιο κατά 39,1% και τον Μάϊο κατά 15,3% δίνοντας ένα πρώτο δείγμα ότι ένα μέρος των αποταμιεύσεων ύψους περίπου 12 δισ. των νοικοκυριών που συγκεντρώθηκε τους μήνες της πανδημίας άρχισε να γίνεται μετρήσιμη κατανάλωση που “παράγει” ΑΕΠ. Μετά την ισχυρή αυτή πρώτη ώθηση και με τις κατηγορηματικές δηλώσεις Κυβερνητικών αξιωματούχων ότι σε κάθε περίπτωση αποκλείεται ένα νέο lockdown της οικονομίας, ο κάθε επαγγελματίας θα κάνει ότι μπορεί για να ανακτήσει μέρος των απωλειών κατά τους μήνες της πανδημίας.  

Σε τροχιά ανάκαμψης και οι εξαγωγές 

Θετικά μηνύματα στέλνουν και οι εξαγωγές. Το Μάιο η αξία των εξαγώγιμων προϊόντων αυξήθηκε σε ετήσια βάση (δηλ. σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020) κατά 51,5%, σε συνέχεια αύξησης 50,5% που είχε καταγράψει τον Απρίλιο και 35,8% που είχε καταγράψει τον Μάρτιο.  Οι αυξήσεις των εξαγωγών προϊόντων είναι εξίσου εντυπωσιακές αν αφαιρέσει κανείς τα πετρελαιοειδή, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τεχνητά την εικόνα, αφού τα τελικά προϊόντα που πωλούν τα ελληνικά διυλιστήρια βρίσκονται σε συνάρτηση με τις υψηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου.  Χωρίς λοιπόν να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή προϊόντα, η αξία των εξαγωγών προϊόντων, είχαν αύξηση 30,6% τον Μάρτιο, 38,1% τον Απρίλιο και 26,5% τον Μάϊο. Ανάλογες αυξήσεις είχαν και οι εισαγωγές.  Μαζί με τα πετρελαιοειδή, η αξία των εισαγωγών προϊόντων είχε αύξηση 32,4% τον Μάρτιο, 57,4% τον Απρίλιο και 48,5% τον Μάϊο. Χωρίς πετρελαιοειδή η αύξηση στην αξία των εισαγωγών έφτασε το 32,9% τον Μάρτιο, το 45,5% τον Απρίλιο και το 33,2% τον Μάιο.  Η αύξηση της αξίας των εξαγωγών εκ πρώτη όψεως αφαιρεί από το ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, σε δεύτερη ανάγνωση λόγω της χαμηλής παραγωγικής βάσης οι αυξημένες εισαγωγές αποτελούν ένα πρόκριμα επεκτάσεων και επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις, εν όψει των εισροών του ταμείου ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, κάτι που δείχνει ότι η αγορά σπεύδει να πάρει θέση στις θετικές εξελίξεις που έπονται τους επόμενους μήνες.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 2/8/2021]