Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ Η “ΣΥΓΓΝΩΜΗ”- ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ

Πολιτική πράξη με μήνυμα, πέραν την προσωπικής ηθικής στάσης, χαρακτήρισε τη δημόσια “συγγνώμη” του ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου. 

“Συγγνώμη δεν είναι μόνο η αναγνώριση ευθύνης. Είναι και ένα σύνθημα για δράση. Είναι ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μία αρνητική εμπειρία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραδέχθηκε λάθη και κενά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα θα επενδύσει σε εναέρια μέσα. Παράλληλα, έκανε λόγο για μία σημαντική δομική αλλαγή. “Δασαρχεία και Δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς προϊσταμένους. Για αυτό και κάνουμε μία σημαντική δομική αλλαγή και υπάγουμε επιτέλους τα δασαρχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τη διεύθυνση δασών”, ανέφερε. “Με το πρόγραμμα “ΔΡΥΑΔΕΣ”, σε βάθος χρόνου 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για καθαρισμούς και για ζώνες πυροπροστασίας… Όπως στηρίξαμε τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και τη Σάμο, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα”, τόνισε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εξειδικευμένα σχέδια αναδάσωσης. Με διαφορετικά είδη δέντρων ανθεκτικά στις πυρκαγιές, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. “Οικισμοί, αλλά και σπίτια κοντά ή μέσα στις δασικές εκτάσεις θα οφείλουν να διέπονται από ειδικές πυρίμαχες προδιαγραφές κατασκευής. Έχω δώσει εντολή να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Όπως βέβαια θα πρέπει να μας απασχολήσει στο μέλλον και η ασφάλισή τους. Η ασφάλιση συνολικά της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών”, σχολίασε. “Το λέω ευθέως. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε μία προσπάθεια αμφισβήτησης αυτής της προσπάθειας. Μία αμφισβήτηση που προσβάλλει ευθέως τη μνήμη θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες. Ναι τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται. Θα πάρει χρήμα, χρόνο και κόπο. Οι άνθρωποι, όμως, δεν γυρίζουν πίσω και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ. Αυτή η κριτική είναι μικρόψυχη”, τόνισε και ανακοίνωσε τη σύσταση μίας ειδικής μονάδας, η οποία θα μπορεί πια να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. 

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για το επιτελικό κράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ήταν αυτό που απάντησε επιτυχημένα σε μία σειρά από παράλληλες κρίσεις. “Στον Έβρο. Στον εμβολιασμό. Εξασφάλισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Προχώρησε στην ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας. Πιστώνεται το επιτελικό κράτος και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτής της κυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε επιτελικό κράτος. Είχε, όμως, άλλες επιδόσεις. Και ναι κ. Τσίπρα είχε και άλλους εκπροσώπους. Το επιτελικό κράτος το εκπροσωπεί σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα, το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης. Και εδώ κάπου κλείνει αυτή η συζήτηση”, σημείωσε.  

Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Πρόκειται για ένα θέμα εθνικών διαστάσεων. Και πρέπει να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των πυρκαγιών, αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης… Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών, η σκέψη μας στρέφεται σε εκείνους και σε εκείνες που ακόμα μάχονται ή μένουν σε επιφυλακή στην πρώτη γραμμή… Το θέμα της σημερινής συζήτησης είναι ένα πρόβλημα όχι μόνο εθνικών αλλά και παγκοσμίων διαστάσεων, με μία σημασία που υπερβαίνει τις κομματικές θεωρήσεις. 
  • Η εικόνα είναι σαφής με τα θετικά της και τα αρνητικά της. Σε μία πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε τον Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή. Προστατεύσαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Όμως καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκαναν να περιμένουμε, αλλά καταστράφηκε και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που εφέτος συνδυάστηκε με έναν καύσωνα και άπλωσε τις φωτιές του σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το εφετινό καλοκαίρι κατέστη πολύ πιο δύσκολο στη διαχείρισή του γιατί αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε, ουσιαστικά, όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. 
  • Επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην πολιτική προστασία καταφέραμε να την καταστήσαμε από μία αδρανή υπηρεσία σε μία αξιόμαχη κρατική οντότητα. Με υποδομές, προσωπικό και σχέδιο. Ενεργοποιήθηκε το 112 που αποτελούσε προσωπική μου προεκλογική δέσμευση. Και το 112 απέδειξε την αξία του. Η πυροσβεστική ενισχύθηκε με νέα στελέχη, με νέα οχήματα και με εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα… Το εάν ήταν αρκετά ή όχι μπορώ να το συζητήσω, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα εναέρια μέσα, κάποια από τα οποία δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά. Είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε 21 συγκεκριμένες επικίνδυνες περιοχές. Περιοχές που είχαν χαρακτηριστικά που έμοιαζαν με την περίπτωση του Ματιού. Κάνεις οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε στο στόχο μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, να προστατεύσουμε τους οικισμούς, να προστατεύσουμε τις κρίσιμες υποδομές. 
  • Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1.279 πυρκαγιές. Πολλές ήταν προϊόν εμπρησμού και το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι φωτιές εφέτος είχαν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από φωτιές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα περασμένα έτη. Το βέβαιο είναι ότι αυτό που βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες στο πεδίο.
  • Επειδή έχω ακούσει πολλά υποτιμητικά σχόλια για την πυροσβεστική, θέλω να πω ότι αυτή η πυροσβεστική κατάφερε και έλεγξε εν τη γενέσει τους τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών. Δυστυχώς, κάποιες πυρκαγιές ξέφυγαν και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα. Να πρέπει να διαχειριζόμαστε τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας με ένταση ενός φαινομένου που ξεπέρασε πολλά από τα οχυρά μας. Ξεπέρασε το φαινόμενο την προετοιμασία που είχαμε κάνει. Το είπα ανοιχτά. Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία εμφανώς δεν ήταν αρκετή, για να αντιμετωπίσουμε την ένταση αυτού του φαινομένου. Και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες, χάσαμε όμως παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και αυτό είναι κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε στη λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από εδώ και στο εξής. 
  • Η αυτοθυσία των πυροσβεστών μας ήταν ανεπανάληπτη, αλλά δεν έλειψαν τα λάθη και οι φετινές πυρκαγιές, εάν μας δίδαξαν κάτι, είναι ότι η απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. 
  • Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε δήμους και δασαρχεία, τα αποτελέσματα, δυστυχώς, δεν ήταν τα αναμενόμενα. Για αυτό και τώρα η ευθύνη περνά στην πολιτική προστασία και με το πρόγραμμα ΔΡΥΑΔΕΣ, σε βάθος χρόνου 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για καθαρισμούς και για ζώνες πυροπροστασίας. Στον τομέα της οργάνωσης διαπιστώνεται ότι αν και δόθηκαν περισσότερα κονδύλια η απορρόφησή τους δεν ελέγχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές που κάναμε δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους. Τώρα θα κάνουμε μία σημαντική δομική αλλαγή και υπάγουμε τα δασαρχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό και τη Γενική Διεύθυνση Δασών. Για να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο. Είναι μία σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση που πιστεύω ότι θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της δασικής υπηρεσίας και θα μας επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα με την πολιτική προστασία. Έτσι ώστε οι δύο αυτοί πυλώνες να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά και όταν δεν έχουμε φωτιές. Όταν χρειάζεται να γίνονται προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση. 
  • Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα. Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη και θα κινηθούμε ταχύτατα για τη γρήγορη απόκτηση και την ενοικίαση βραχυπρόθεσμα αυτών των αεροσκαφών πρώτης προβολής. Θα προχωρήσουμε στη σύσταση μιας ειδικής μονάδας, η οποία θα μπορεί πια να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. 
  • Η δική μας απάντηση στην κλιματική κρίση είναι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με δράσεις έως το 2030 και ορίζοντα το 2050.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 25/8/2021]