ΛΟΥΚΙΔΗΣ – Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Λουκίδης – Η μετάλλαξη Δέλτα οδηγεί την πανδημία – Επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός – Ο κ. Λουκίδης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει σωστή επιδημιολογική παρατήρηση ακόμη και στους εμβολιασμένους.

Έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς και πιστή τήρηση των μέτρων, απευθύνουν οι ειδικοί, που ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας ιδιαίτερα μετά και την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου.

Τονίζοντας ότι το διάστημα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμο, σημειώνουν επίσης την ανάγκη να υπάρχει σωστή επιδημιολογική παρατήρηση και στους εμβολιασμένους.

Όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο  Πέτρος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής πνευμονολογικής Εταιρείας, «η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να έχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα. Αυτή τη στιγμή υπερισχύει και οδηγεί την πανδημία. Αυτό που μας απασχολεί είναι πώς θα την αναχαιτίσουμε».

Αναφερόμενος στην νέα καμπάνια ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης για τους εκδρομείς του καλοκαιριού ο κ. Λουκίδης, είπε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς που υποστηρίζουμε τα οφέλη του εμβολιασμού είναι να συνεχίσουμε την ενημέρωσή μας και να βάλουμε στην άκρη οποιαδήποτε fake news κυκλοφορούν. Ας είμαστε όλοι ήρεμοι και ας κάνουμε μια τελική προσπάθεια για να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που είναι ακόμα σε δίλημμα».

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ο πνευμονολόγος, αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού τόνισε ότι αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί πολλές φορές και κοινωνική συναίνεση.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι χρονικά είναι μεταξύ 15 Αυγούστου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ενημερωτικά και ιδιαίτερα στις ηλικίες που εξακολουθούν να ανθίστανται για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ποσοστό του εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Λουκίδης μετά την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά τον περιορισμός της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής πνευμονολογικής Εταιρείας επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει σωστή επιδημιολογική παρατήρηση ακόμη και στους εμβολιασμένους.

Αναφερόμενος στο τι θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου ο κ. Λουκίδης είπε ότι αυτό μάλλον θα αφορά τους ανθρώπους με χαμηλή άμυνα, τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς.

Το παράδοξο του Ισραήλ

Σχολιάζοντας την αύξηση κρουσμάτων στο Ισραήλ, όπου ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 56.634, ο κ. Λουκίδης διευκρίνισε, σύμφωνα με την ertnews.gr, ότι ο εμβολιασμός εκεί φτάνει στο 65% του πληθυσμού. Επίσης, στο Ισραήλ έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα μετάλλαξη. «Η πανδημία είναι εδώ. Πρέπει και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να προστατεύουν τη δημόσια υγεία».

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 6.265 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 954.323.

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, 5,86 εκατ. πολίτες της χώρας – ή το 62,8% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, πάνω από 5,4 εκατ. και τη δεύτερη, ενώ πάνω από 1,09 εκατ. τρίτη, ενισχυτική.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 18/8/2021]