ΚΑΜΨΗ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ, ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

Την εβδομάδα που πέρασε, από την 1 έως και τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στατιστικά εμβολιασμού και τον Covid-19 από το emvolio.gov., πραγματοποιήθηκαν 85.478 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, δηλαδή κατά μέσο όρο είχαν κλειστεί ημερησίως 10,5 χιλιάδες πρώτης δόσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως την Κυριακή, έγιναν 496 εμβολιασμοί πρώτης δόσης και 1.540 συνολικά.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, 25 Ιουλίου με 1 Αυγούστου, οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης σε όλη τη χώρα ήταν 106.959.

Η κάμψη, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές της Αριστοτέλους, αποδίδεται στις διακοπές του Αυγούστου και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται να συνεχιστεί και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, όσον αφορά τον προγραμματισμό νέων ραντεβού.

Επιπλέον, στις περιοχές που επλήγησαν από τα πυρκαγιές, δεν έχουν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί στα τοπικά κέντρα και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως σημειώνει το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες θα μπορέσουν να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους.

Ο ακριβής αριθμός των ραντεβού που ακυρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών αναμένεται να δοθεί σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Καλύτερη η εικόνα μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Εντούτοις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη καταγράφονται αυξητικές τάσεις στα ραντεβού για μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Θεωρείται μάλιστα πως σταδιακά θα μπορέσουμε να φτάσουμε στα επίπεδα ραντεβού που είχαμε στις αρχές Ιουλίου και αυτό για τους εξής λόγους, όπως λέει το ρεπορτάζ: λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα και καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλά, εκτιμάται πως θα προτρέψει όσους είχαν αναβάλει τον εμβολιασμό τους να το πράξουν.

Την ίδια ώρα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμών παιδιών άνω των 12 ετών, θεωρείται πως θα αυξηθούν τα ραντεβού πρώτης δόσης, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Σημειώνεται πως μέχρι χθες συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί και με τουλάχιστον μια δόση 5,79 εκατομμύρια.

Κρίσιμο παραμένει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικίες και ειδικότερα στην ηλιακή ομάδα 40-50 ετών, όπου μόλις έξι στους δέκα έχουν εμβολιαστεί.

Και στις μικρότερες  ηλικίες όμως τα ποσοστά δεν είναι τα επιθυμητά. Ενδεικτικά στους 18-24 ετών, ένας στους τρεις έχει κάνει το εμβόλιο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 9/8/2021]