ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΈΟΥΣ: «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΆ ΈΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΡΊΤΗ ΔΌΣΗ» – ΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΎΣ ΡΥΘΜΟΎΣ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΊ

Πραγματοποιούνται περίπου 40.000 εμβολιασμοί την ημέρα, σύμφωνα με τον γ.γ. του Υπυργείου Υγείας

Για μείωση στους εμβολιασμούς, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέουςκατά την ενημέρωση για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 37.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει στους 45.000 εμβολιασμούς.

Στους 10,5 εκατ. οι εμβολιασμοί

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι από την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερίας» έχουν πραγματοποιηθεί 10.540.000 εμβολιασμοί. «Με τη μία δόση έχουν εμβολιαστεί 5.705.000 πολίτες (54,3% στον γενικό πληθυσμό και 63,7% στον ενήλικο πληθυσμό)».

Την ίδια ώρα, 5.170.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (49% στον γενικό πληθυσμό και 58% στον ενήλικο πληθυσμό)».

Περίπου 40.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Σε ημερήσιους εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως ο μ.ο. έπεσε και βρίσκεται περίπου στους 40.000 ανά ημέρα.

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως τις τελευταίες ημέρες έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν την α’ δόση του εμβολίου 100.000 άτομα.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εφήβων 15-17 ετών, 33.000 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-14 ετών 5.300 άτομα.

Στη συνέχεια o κ. Θεμισκλέους επεσήμανε ότι για το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον, προς το παρόν έχουν κάνει αίτηση 3.200 πολίτες κι έγινε ήδη εμβολιασμός σε 725 πολίτες.

Ερωτηθείς για την πτώση που παρατηρείται στα ραντεβού εμβολιασμού το τελευταίο διάστημα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι παρόμοια με αυτή που υπάρχει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Σίγουρα η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι και ευελπιστούμε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα μπαίνουν νέα ραντεβού στο πρόγραμμα».

Επιχειρησιακά έτοιμοι για την τρίτη δόση

Σε ότι αφορά πιθανή χορήγηση τρίτης «ενισχυτικής» δόσης του εμβολίου, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας επεσήμανε πως «αν το εισηγηθούν οι ειδικοί και δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες, επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση για την τρίτη δόση, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες: «Ηλικιακά, ανοσοκατασταλμένους και χρόνος χορήγησης τους εμβολίου».

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, 2/8/2021, Φωτ. EPA