ENTELECHIA: ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Η Paschalas Olive Oil συμβολίζει με τον γνωστό αριστοτελικό όρο την… τελειότητα και ολοκλήρωση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό της.

Δημιούργησε το ελαιόλαδό του ως έναν φόρο τιμής στη φιλοσοφία και τις αρχές του Αριστοτέλη, θεωρώντας το ως την ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στο λαμπρό πνεύμα του αρχαίου φιλοσόφου που έλαμψε σε όλο τον κόσμο. Με αυτό το σκεπτικό το ονόμασε «Entelechia» (Εντελέχεια), βρίσκοντας στον γνωστό αριστοτελικό όρο τη δική του τελειότητα και ολοκλήρωση.

Ο Γιώργος Πασχαλάς της Paschalas Olive Oil, που έχει την έδρα της στο Γομάτι Χαλκιδικής, έναν γραφικό οικισμό ανάμεσα στην πατρίδα του Αριστοτέλη και το Άγιον Όρος, αν και ζαχαροπλάστης στο επάγγελμα, ήθελε ανέκαθεν να αξιοποιήσει το ελαιουργικό δυναμικό της περιοχής και τα κτήματα της οικογένειας. Έτσι ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια να φτιάξει το δικό του ελαιουργείο, βήμα βήμα, ακολουθώντας τη ρήση του πατέρα του, «δύο φορές μετράς και μία κόβεις». Τον Μάρτιο του 2021 δημιούργησε την εταιρεία και έβγαλε τους πρώτους κωδικούς του στην αγορά, επιλέγοντας να δώσει μια διαφορετική αισθητική στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό του, σε συνεργασία και με τον «γκουρού» του ελαιολάδου Οδυσσέα Βλαχάβα.

Μάλιστα, έμπνευση για το σύμβολο του λογοτύπου της εταιρείας αποτέλεσε το χτένι που χρησιμοποιείται για την συγκομιδή των καρπών της ελιάς και συμβολίζει την προσωπική φροντίδα που υπάρχει από την πρώτη στιγμή της παραγωγής του. Το ελαιόλαδο Entelechia προέρχεται από πράσινη ελιά Χαλκιδικής και παράγεται αποκλειστικά με ψυχρή έκθλιψη, διατηρώντας τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα του. Χαρακτηρίζεται από πικρή και πικάντικη γεύση, ενώ τα αρώματά του παραπέμπουν στο φρέσκο γρασίδι, τα φύλλα της ελιάς και της ντομάτας, την αγκινάρα και το αμύγδαλο. «Σε κάθε φιάλη περικλείεται η έμπνευσή μας, η αριστοτελική φιλοσοφία, η Εντελέχεια. Είναι η πορεία από τον σπόρο στο φυτό, από τον ελαιόκαρπο στο ελαιόλαδο, η ολοκλήρωση» λέει στη Voria ο Γιώργος Πασχαλάς, τον οποίο οι καταναλωτές συχνά ρωτούν για το όνομα του προϊόντος του.

Η «Εντελέχεια» ως αριστοτελικός όρος δηλώνει τη μετάβαση της ύλης από την αδρανή στην ενεργό κατάσταση, με τη λήψη μορφής, αλλά και την αιτία της μετάβασης αυτής.

Τα βραβεία και οι διεθνείς στόχοι

Στους μόλις λίγους μήνες κυκλοφορίας του το Entelechia κατάφερε να διακριθεί στα Berlin Global Olive Oil Awards, στον Athena Olive Oil Competition, στο London International Olive Oil Competitions και στα Mediterranean Taste Awards. Προσεχώς θα είναι έτοιμο και το ελαιουργείο της εταιρείας, ώστε να φιλοξενήσει την παραγωγική της δραστηριότητα, αφού για την ώρα η Paschalas Olive Oil συνεργάζεται με τρίτους.

Το Entelechia έχει ήδη τοποθετηθεί σε γνωστά ξενοδοχεία της Μυκόνου, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής, ενώ η Paschalas Olive Oil έχει στρέψει το βλέμμα της και στο εξωτερικό, διερευνώντας τις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βόρειας Ευρώπης.

Μάλιστα, η εταιρεία σχεδιάζει και νέους κωδικούς στο επόμενο διάστημα, για διαφορετικό καταναλωτικό κοινό.

«Πίστευα στην ελαιουργική δυναμική της περιοχής και στην ελιά μας. Αυτός ο τόπος έχει να δώσει πολλά και θέλησα να αναπτύξω ένα brand αξιώσεων, που να μπορεί να σταθεί στις διεθνείς αγορές, μεταφέροντας και τα μηνύματα του Αριστοτέλη» λέει ο Γιώργος Πασχαλάς, που ως δημότης του δήμου Αριστοτέλη αισθάνεται συγκίνηση να μοιράζεται την ίδια γη με αυτή όπου περπάτησε και φιλοσόφησε πριν από χιλιάδες χρόνια ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, 29/8/2021]